Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Radka (†23) zabil, Lukáša ťažko zranil opitý policajt. Prípad je opäť na súde
Zdielať na

Radka (†23) zabil, Lukáša ťažko zranil opitý policajt. Prípad je opäť na súde

PRAHA/BRATISLAVA / Kameramanovi Romanovi Svobodovi zastrelil opitý policajt len 21-ročného syna. Druhého o tri roky staršieho ťažko zranil. Krajský súd to považoval za nutnú sebaobranu a policajta oslobodil. Lenže Najvyšší súd výnimočne bez pojednávania vrátil vec na prejednanie.

V klube, ktorý prevádzkovala trojica synov kameramana, mali 20. decembra 2014 párty. Zadarmo sa na ňu chcel dostal aj Pavel Koblížek, keď sa v civile preukazoval preukazom mestského strážnika. Ochranka ale trvala na zaplatení vstupu. Vzápätí niekto do priestorov klubu nastriekal pieprový sprej. Usporiadatelia zavolali políciu a vydali sa za utekajúcim strážnikom.

"Hovoril som mu, nech počká. Že mu idú kolegovia, nech vysvetlí, prečo nám vystriekal celú diskotéku plynom," hovorí jeden z prevádzkovateľov Lukáš Svoboda.

"Keď vie, že je zavolaná polícia, tak sa snaží zmiznúť," ozrejmuje splnomocnenec poškodenej rodiny Pavel Jelínek.

"Celú dobu pritom na nich mieril a žiadal ich, aby odišli," dodal k incidentu obhajca strážnika Jiří Teryngel.

Pálil do súrodencov

To malo aj podľa policajnej rekonštrukcie trvať pár sekúnd. Potom začal opitý mestský policajt páliť do usporiadateľov akcie, synov kameramana. Jedného pritom zabil a druhého ťažko zranil.

Napriek tomu krajský súd uveril strážnikovmu tvrdeniu, že mal oprávnený strach o svoj život a oslobodil ho spod obžaloby. Štátny zástupca sa následne vyjadril, že sa zrejme odvolávať nebude. "Dôkazná situácia skončila v akejsi patovej situácii," priznal Jiří Vacek.

Výmena žalobcov

Došlo ale k výmene žalobcu. Prípad prevzala Lenka Faltusová, ktorá sa zaoberá najzávažnejšími trestnými činmi, a odvolanie podala. "Ja len potvrdím, že to bolo zrušené a vrátené," uviedol hovorca najvyššieho súdu v Prahe Jan Fořt.

"Už som vôbec neveril v spravodlivosť v tomto štáte, ale toto nie je žiadna vyhratá vojna, toto je zatiaľ len vyhraná bitka," priznal otec a kameramana Roman Svoboda.

Otázne je, či sa pri ďalšom súdnom pojednávaní dočká rodina poškodených zadosťučinenia.

Prípad opitého policajta, ktorý pálil do súrodencov, je opäť na súde, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy