Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Výpravca, ktorý zavinil zrážku vlakov, je vo väzbe. Pred nehodou hral hry
Zdielať na

Výpravca, ktorý zavinil zrážku vlakov, je vo väzbe. Pred nehodou hral hry

BERLÍN / Výpravca, ktorý podľa vyšetrovateľov vo februári zavinil tragickú zrážku vlakov v bavorskom Bad Aiblingu s jedenástimi mŕtvymi, je vo väzbe. Podľa prokuratúry pred nehodou hral na svojom mobile online-hru, čo odpútalo jeho pozornosť.

"Vzhľadom k časovej súvislosti je potrebné vychádzať z toho, že pozornosť obvineného bola od kontroly križovania vlakov odvedená," uviedli vyšetrovatelia.

Výpravca, ktorý je obvinený mimo iného zo zabitia z nedbanlivosti a nebezpečných zásahov do prevádzky železnice, sa k hraniu hier priznal. Odmietol ale, že by to odviedlo jeho pozornosť.

Poslal zlý signál

Ukázalo sa tiež, že kvôli venovaniu sa mobilu vyslal vlakom zlý signál a následne pri núdzovom volaní na vysielacom prístroji zadal nesprávnu kombináciu kláves.

Na konci marca bavorský minister vnútra Joachim Herrmann oznámil, že nešťastiu predchádzali dve chyby výpravcu. Ten najskôr uvoľnil jednokoľajovú trať dvom protiidúcim vlakom a potom, čo si svoj omyl uvedomil, zmačkol nesprávne núdzové tlačidlo.

Jedenásť mŕtvych

Najhoršie železničné nešťastie v Bavorsku za viac ako 40 rokov sa stalo 9. februára ráno na lokálnej trati medzi Holzkirchenom a Rosenheimom asi 50 kilometrov južne od Mníchova.

Niekoľko vagónov sa po čelnej zrážke vykoľajilo. Zomrelo jedenásť ľudí a ďalších viac ako 80 utrpelo zranenia.

Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy