Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Za železničné nešťastie v Bavorsku môžu dve chyby výpravcu
Zdielať na

Za železničné nešťastie v Bavorsku môžu dve chyby výpravcu

BAD AIBLING / Železničné nešťastie pri bavorskom Bad Aiblingu spôsobili dve chyby výpravcu. Nemeckému bulvárnemu denníku Bild to povedal bavorský minister vnútra Joachim Herrmann. Technickú závadu vyšetrovanie vylúčilo.

Čelná zrážka regionálnych vlakov asi 50 kilometrov južne od Mníchova si na začiatku februára vyžiadala jedenásť obetí na životoch a viac ako 80 zranených.

Dve chyby

"Bol to obzvlášť tragický reťazec hneď dvoch chýb," uviedol Herrmann. Zodpovedný dispečer podľa nej najskôr uvoľnil jednokoľajovú trať dvom protiidúcim vlakom. Potom, čo si svoj omyl uvedomil, stlačil ale "pravdepodobne z rozčúlenia" nesprávne núdzové tlačítko.

"Varovanie sa dostalo výpravcom v najbližšom okolí. Tí sa mu následne ozvali späť. Až potom vyslal druhé varovanie strojvodcom. Tentokrát stlačil správne tlačítko, bolo ale už neskoro," uviedol Herrmann.

Dalo by sa nešťastiu predísť

"Pokiaľ by strojvodcovia dostali už prvé varovanie, dalo by sa možno nešťastiu zabrániť," dodal minister s tým, že všetko nasmeruje k tomu, že 39-ročného výpravcu obžalujú zo zabitia z nedbanlivosti.

"Podarilo sa už vylúčiť všetky technické závady. Vlaky boli z technického hľadiska úplne v poriadku vrátane bŕzd. V poriadku bolo rádiové spojenie aj výhybky,"
povedal rovnako Herrmann.

Najhoršie železničné nešťastie v Bavorsku za viac ako 40 rokov sa stalo 9. februára ráno na lokálnej trati medzi Holzikrchenom a Rosenheimom. Niekoľko vagónov sa po čelnom náraze dvoch vlakov súkromného dopravcu vykoľajilo.

Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy