Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Navál migrantov neutícha, do Bavorska prišlo už 100 000 utečencov
Zdielať na

Navál migrantov neutícha, do Bavorska prišlo už 100 000 utečencov

MNÍCHOV / Bavorské hranice od začiatku tohto roka prekročilo smerom do Nemecka už 100 000 utečencov. Oznámila to bavorská ministerka sociálnych vecí Emilia Müller, podľa ktorej to jasne ukazuje, že príliv uchádzačov o azyl sa zvýšil.

"To pre nás znamená, že pokiaľ to takto pôjde ďalej, hranicu jedného milióna v tomto roku výrazne prekročíme," povedala politička bavorskej Kresťanskodemokratickej únie. Už vlani Nemecko prijalo okolo 1,1 milióna utečencov, Bavorsko je pre ne hlavnou vstupnou bránou.

"Pokiaľ to takto pôjde ďalej, budeme musieť v Bavorsku postaviť aj stanové mestá, ktoré ale nechceme," dodala Müller.

Chcú strop

Ministerka tiež zopakovala požiadavku CSU stanoviť hornú hranicu pre počet utečencov. Bavorský premiér a šéf CSU Horst Seehofer navrhol strop 200 000 žiadateľov o azyl za rok, ale kancelárka Angela Merkel to odmieta.

Emilia Müller v sobotu sprevádzala francúzskeho premiéra Manuela Vallsa do jednej z mníchovských ubytovní pre migrantov. Na Vallsa, ktorý je v Mníchove pri príležitosti tamojšej bezpečnostnej konferencie, vraj urobila ubytovňa v miestnych bývalých kasárňach veľký dojem. Predovšetkým skutočnosť, že v areáli bol otvorený dom pre utečenecké rodiny a že sa starajú aj o bezpečnosť žien. "Nadobudol dojem, že je to príkladné," prezradila Müller.

Migranti vidia v Európe svoju budúcnosť, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy