Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Bruselské letisko obnovilo prevádzku, prvé lietadlo odletelo
Zdielať na

Bruselské letisko obnovilo prevádzku, prvé lietadlo odletelo

BRUSEL / Z bruselského letiska Zaventem v nedeľu vzlietlo prvé lietadlo s cestujúcimi od teroristických útokov z 22. marca. Odlet do Faro na juhu Portugalska sprevádzal potlesk päťdesiatky zamestnancov letiska a leteckých spoločností, ktorí si len krátko predtým minútou ticha uctili pamiatku obetí.

Popoludní majú nasledovať ešte dva pasažierske lety, do Atén a Turína. Čiastočne obnovenie prevádzky sprevádzajú podľa tlačových agentúr prísne bezpečnostné opatrenia a nové kontrolu pri odbavovaní cestujúcich.

Tri dnešné lety označil šéf letiska Arnaud Feist za "signál nádeje" po "najtemnejších dňoch v histórii letectva v Belgicku".

Plná prevádzka v nedohľadne

Ale potrvá ešte dlhé mesiace, než sa letisko bude môcť vrátiť k plnej prevádzke.

Letisko Zaventem obvykle obslúži 600 letov denne. Vo februári odbavilo 1,5 milióna cestujúcich.

SITA

Letisko uzavreli pre osobné lety 22. marca, kedy dvojica samovražedných atentátnikov zdevastovala odletovú halu. O hodinu neskôr sa tretí samovrah odpálil v bruselskom metre. útoky si vyžiadali viac ako tri desiatky mŕtvych a vyše tri stovky zranených. Podnikla ich rovnaká teroristická skupina napojená na Islamský štát, ktorá štyri mesiace predtým udrela v Paríži.

Skromné znovuobnovenie

Skromné znovuobnovenie prevádzky má symbolizovať návrat k normálnosti vo vzdušnom prístave, predstavujúcom pľúca belgickej ekonomiky. Letisko tvorí 20 000 pracovných príležitostí v 260 podnikoch.

SITA

Od pondelka sa má prevádzka postupne rozširovať, s obnovením letov Brussels Airlines, ale aj ďalších leteckých spoločností a do vzdialenejších destinácií. K odletom pribudnú aj prílety.

Náprava škôd

Náprava škôd v odletovej hale, kde výbuchy rozbili sklenené tabule a poškodili stĺpy, si ale vyžiada väčšie opravy. Zatiaľ zriadili náhradu v podobe veľkých stanov. V týchto podmienkach je možné odbaviť okolo 800 pasažierov za hodinu, čo odpovedá šiestim letom a sotva pätine normálnej kapacity.

"Našim cieľom je dosiahnuť maximálnu možnú kapacitu pre odlety na dovolenky na prelome júna a júla," vysvetlil Feist. Podľa médií ale letisko v najlepšom prípade dosiahne 40 percent obvyklej kapacity a k plnému výkonu sa vráti až na konci roka.

Prísne opatrenia

Odbavuje sa za nových bezpečnostných opatrení, ktoré boli pod hrozbou štrajku dohodnuté počas naliehavého rokovania vlády s policajnými odbormi. Do dočasnej odbavovacej haly môžu vstúpiť len ľudia s letenkami a osobnými dokladmi a ich batožina bude ešte pred vstupom kontrolovaná. Letisko nie je dostupné hromadnou dopravou, len autami alebo taxíkmi.

SITA

Uzavretie letiska pre osobné lety - nákladná doprava bola po atentátoch rýchlo obnovená - ťažko dopadlo na turistické odvetvie. Miera obsadenosti bruselských hotelov počas posledných 12 dní klesla na polovicu. Brussels Airlines stráca každý deň päť miliónov eur.

Letiskom 22. marca otriasli dva výbuchy, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy