Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Abdeslam sa bráni vydaniu do Francúzska, obvinili ho z terorizmu
Zdielať na

Abdeslam sa bráni vydaniu do Francúzska, obvinili ho z terorizmu

BRUSEL, PARÍŽ / Francúzsko sa pripravuje na súd so spolupáchateľom minuloročných teroristických útokov v Paríži Salahom Abdeslamom, ktorého zatkli v piatok na bruselskom predmestí. Islamista, ktorý pri piatkovej razii v Belgicku utrpel ľahké zranenia nohy a dnes ho po ošetrení prepustili z nemocnice, sa vydaniu do Francúzska ale bráni.

Abdeslam bol spolu s ďalším zatknutým obvinený z podielu na vraždení v rámci teroristického činu. V Paríži bolo 13. novembra zabitých 130 osôb.

"S belgickou justíciou spolupracuje," povedal médiám Abdeslamov právny zástupca Sven Mary. Podľa neho Francúzsko v rámci európskeho zatykača požiadalo o jeho vydanie.

"Už vám dopredu môžem povedať, že odmietneme vydanie do Francúzska," povedal advokát. Podľa francúzskych právnikov to ale neznamená, že to docieli. Iba sa celý proces môže o niečo zdržať.

Úder proti terorizmu

O Abdeslamovom vydaní do Francúzska musí formálne rozhodnúť belgická justícia. Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve dal najavo, že Paríž očakáva, že mu bude radikál vydaný. "Salah Abdeslam sa musí zodpovedať za svoje činy pred francúzskou judikatúrou," upozornil Cazeneuve.

Podľa Cazeneuvea predstavuje zatknutie Abdeslama, ktorý je považovaný za jediného živého priameho účastníka novembrových atentátov, tvrdý úder proti teroristickej organizácii Islamský štát v Európe.

"Operácia z uplynulého týždňa pomohla zneškodniť niekoľko jedincov, ktorí prejavili extrémnu nebezpečnosť a neochvejné odhodlanie," povedal francúzsky minister po zasadnutí obrannej rady štátu v Elyzejskom paláci pod vedením prezidenta Françoisa Hollanda.

Medzinárodný zatykač

Podľa agentúry AFP by vďaka európskemu zatykaču mala byť vydávacia procedúra s Abdeslamem, ktorý bol chytený po štyroch mesiacoch policajného pátrania, rýchlejší a vydanie istejšie než v prípade štandardného medzinárodného postupu.

Polícia Abdeslama zatkla pri akcii v bruselskej štvrti Molenbeek spoločne s ďalšími štyrmi ľuďmi, vrátane troch členov rodiny, ktorá ho ukrývala. Ďalší muž vystupujúci pod menami Munir Ahmad Alaadž alebo Amín Šukrí, ako sa zistilo na jeho falošných dokladoch, bol obvinený z rovnakého zločinu ako Abdeslam.

Ďalší muž bol obvinený z príslušnosti k teroristickej organizácii. Zadržané boli tiež dve ženy, z ktorých jedna bola obvinená z napomáhania zločincom. Obe boli pustené na slobodu.

Pátranie

Na stopu Abdeslama sa dostali úrady po utorkovej prestrelke medzi políciou a neznámymi útočníkmi, po ktorej policajti našli v byte na bruselskom predmestí odtlačok Abdeslamova prsta.

Podľa francúzskeho poslanca a bývalého protiteroristického vyšetrovateľa Alaina Marsauda je dolapenie Abdeslama až po 120 dňoch pátrania určitým znakom slabosti vyšetrovacích orgánov. "Buď bol Salah Abdeslam veľmi múdry, alebo belgické zložky neschopné, čo je pravdepodobnejšie," tvrdil.

Obrovský hlavolam

Belgická prokuratúra sa bráni. "Celý tento prípad bol jedným obrovským hlavolamom, ktorý sa musel trpezlivo skladať po kúskoch," povedal dnes belgický federálny prokurátor Frédéric Van Leeuw vo verejnoprávnej televízii RTBF. Vyjadril ale určité pochopenie pre netrpezlivosť Francúzov vzhľadom na závažnosť teroristického útoku a veľkému množstvu obetí.

V bruselskom byte našla polícia po skončení utorkovej operácie vlajku radikálnej organizácie Islamský štát, ktorý sa prihlásil k útokom v Paríži, pri nich islamisti povraždili 130 ľudí a ďalšie stovky osôb zranili. Ďalej našla islamskú literatúra, automatickú zbraň typu kalašnikov a zásobu munície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy