Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Belgická polícia zadržala strojcu parížskych útokov Abdeslama
Zdielať na

Belgická polícia zadržala strojcu parížskych útokov Abdeslama

BRUSEL / Belgická polícia zadržala živého islamského extrémistu Salaha Abdeslama hľadaného pre novembrové atentáty v Paríži. Informoval o tom belgický denník La Derniere Heure.

Starosta predmestie Molenbeek Ahmed El Khannouss povedal, že dostal od federálnej prokuratúry informáciu o tom, že Abdeslam bol postrelený do nohy a zadržaný. Správu o zadržaní Abdeslama večer potvrdil aj minister zahraničných vecí Didier Reynders.

"Máme ho," napísal štátny tajomník pre azyl a migráciu Theo Francken. Informácie o totožnosti druhého zadržaného nie sú známe.

Khannouss agentúre AP povedal, že Abdeslam bol zranený a polícia ho odviedla.

Svedkovia počuli streľbu v bruselskej štvrti Molenbeek. Podľa bruselských médií sa pri prestrelke zranili dvaja ľudia. Jedným z nich má byť Salah Abdeslam.

Policajti stále hľadajú muža, ktorý sa schováva v jednom z domov:

SITA

Odtlačky prstov aj DNA

Poobede sa objavili informácie, že polícia našla v bruselskom byte odtlačky prstov a DNA po Salahovi Abdeslamovi. Mužovi, ktorý je považovaný za strojcu parížskych útokov. Štátna televízia RBTF uviedla, že Abdeslam zrejme unikol po policajnej razii, pri ktorej bol jeden podozrivý zastrelený.

Razia bola podľa britskej televízie BBC spojená s parížskymi útokmi, pri ktorých zomrelo 130 ľudí. Po Abdeslamovi pátrala polícia od novembra.

Abdeslam bol priateľom Abdelhamida Abaaouda, ktorý je označovaný za hlavného organizátora masakru v Paríži.

"Môžeme potvrdiť, že v byte boli nájdené odtlačky prstov po Salahovi Abdeslamovi," povedal hovorca belgickej federálnej prokuratúry Eric Van Der Sypte. Odmietol ale poskytnúť ďalšie podrobnosti.

Abdeslam ušiel

Ďalšie médiá uviedli, že v byte našli aj DNA. "Podľa našich informácií je viac ako pravdepodobné, že Abdeslam je jeden z tých, ktorí pri razii unikli, " informovala televízia RTBF. Pri policajnej akcii sa zranili štyria policajti.

Byt v bruselskej štvrti Forest, kde sa v utorok - v snahe nájsť komplicov páchateľov atentátov v Paríži - uskutočnila spoločná razia francúzskej a belgickej polície, si prenajal Mohamed Bakkali.

Opasky s výbušninou

Ide o muža, ktorý si prenajal aj byt v bruselskej štvrti Schaerbeek, kde sa vyrábali opasky naplnené výbušninami pre páchateľov samovražedných atentátov v Paríži z 13. novembra 2015. Informoval o tom francúzsky denník Le Monde s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

Pozrite si priložené reportáž:

Najčítanejšie správy