Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Američan sa pokúsil ukradnúť plagát v KĽDR, odsúdili ho na 15 rokov práce
Zdielať na

Američan sa pokúsil ukradnúť plagát v KĽDR, odsúdili ho na 15 rokov práce

PCHJONGJANG / Amerického študenta zadržaného na začiatku januára v Severnej Kórei pre pokus ukradnúť plagát s politickou tematikou z hotela v Pchjongjangu odsúdili na 15 rokov ťažkej práce. Rozsudok vyniesol najvyšší súd KĽDR.

Dvadsaťjedenročného študenta Virginskej univerzity Otta Warmbiera obvineného podľa agentúry AP z podvratnej činnosti usvedčili a odsúdili počas hodinového súdneho procesu v stredu ráno.

Amerického turistu zatkli v januári tesne pred nástupom do lietadla smerujúceho do Číny. Na konci februára sa priznal k "závažným trestným činom" proti štátu, uviedli severokórejské médiá.

Prosil o záchranu

"Spáchal som zločin, keď som vzal propagandistický plagát z časti hotela, ktorá bola určená len pre zamestnancov," vyhlásil Warmbier 29. februára v Pchjongjangu pred médiámi so slzami v očiach. "Urobil som najväčšiu chybu svojho života. Prosím vás, zachráňte ma," dodal.

Severná Kórea zadržala niekoľko cudzincov už v minulosti a Spojené štáty aj Kanada svojich občanov varovali pred cestami do tejto ázijskej krajiny. Ako poznamenala agentúra AP, KĽDR sa k podobným krokom uchyľuje v čase zvýšeného napätia s okolitým svetom, aby si týmto spôsobom vymohla ústupky. V novembri 2014 prepustila KĽDR Američanov Kennetha Baeho a Matthewa Millera, ktorých dovtedy väznila.

Američana v KĽDR odsúdili na 15 rokov ťažkej práce, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy