Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
KĽDR cvične pálila do Japonského mora, tvrdí Soul
Zdielať na

KĽDR cvične pálila do Japonského mora, tvrdí Soul

SOUL/PCHJONGJANG / Severná Kórea vo štvrtok cvične vypálila niekoľko projektilov krátkeho doletu do Japonského mora, uviedlo juhokórejské ministerstvo obrany. Stalo sa tak krátko potom, čo v stredu Bezpečnostná rada OSN jednomyseľne schválila novú rezolúciu proti Severnej Kórei za jej januárový jadrový test. Krajina tak bude čeliť výraznému sprísneniu medzinárodných sankcií.

Juhokórejské ministerstvo sa teraz podľa agentúry Reuters snaží určiť, či vypálené projektily boli rakety alebo delostrelecké granáty. Pri vlaňajšom podobnom teste išlo o tri rakety dosahu asi 190 kilometrov, ktoré boli vypustené z odpaľovacieho zariadenia neďaleko prístavu Wonsan na východnom pobreží KĽDR a skončili v medzinárodných vodách Japonského mora.

Raketovými testami Pchjongjang porušuje rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN. Napriek tomu Severná Kórea vlani uskutočnila viacero testov striel krátkeho doletu a vyskúšala aj rakety stredného doletu Rodong, ktoré môžu byť teoreticky vybavené jadrovými hlavicami a s doletom až 1 300 kilometrov môžu zasiahnuť Tokio a kľúčové americké základne v Japonsku.

Nové sankcie

Po tohtoročnom januárovom jadrovom teste a februárovej skúške rakety dlhého doletu severokórejskej armády došla trpezlivosť aj Číne, ktorá ej tradičným spojencom KĽDR.

Peking v OSN podporil nové sankcie, ktoré sú podľa agentúry AP najprísnejšie za posledných dvadsať rokov. Nanovo budú musieť preveriť napríklad všetok náklad, ktorý bude smerovať do KĽDR, prípadne krajinu opäť opúšťať. Zakázali aj všetok predaj ľahkých zbraní určených Pchjongjangu.

KĽDR obnovila výrobu jadrových zbraní:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy