Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kórejský konflikt sa stupňuje. Soul odpojil Kesong od elektriny a vody
Zdielať na

Kórejský konflikt sa stupňuje. Soul odpojil Kesong od elektriny a vody

SOUL / Južná Kórea v piatok odpojila dodávky elektriny a vody do priemyselnej zóny Kosong, ktorú spoločne s KĽDR od roku 2004 prevádzkovala na severokórejskom území. Informovala o tom agentúra AP.

Soul sa v stredu rozhodol ukončiť prevádzku v Kesongu. Dôvodom bol severokórejský jadrový test a odpálenie balistickej rakety. KĽDR v rekcii na toto rozhodnutie vo štvrtok deportovala všetkých juhokórejských robotníkov a nariadila armáde, aby komplex obsadila.

Soul neskôr oznámil, že všetkých 280 juhokórejských zamestnancov, ktorí boli v tom čase v komplexe, sa vrátilo späť. "Povedali mi, aby som si nebral nič iné, ako osobné veci, takže som si mohol odniesť len svoje oblečenie," povedal agentúre AP v telefonickom rozhovore juhokórejský manažér, ktorý si nepriať byť menovaný.

Zavretá medzikórejská cesta

Pchjongjang tiež oznámil uzavretie medzikórejskej cesty vedúcej do Kesongu a prerušenie dvoch cezhraničných núdzových komunikačných liniek.

V priemyselnom komplexe Kesong, ktorý vznikol v roku 2004, pracovalo v zhruba 120 kórejských továrňach viac ako 50 000 Severokórejcom. Tí v piatok do práce už neprišli. Zóna, financovaná prevažne Južnou Kóreou, bola posledným symbolom spolupráce oboch kórejských štátov z čias zbližovania sa.

Zatvorený komplex

Rozhodnutie Soulu uzavrieť priemyselný komplex, na ktorého prevádzke sa podieľali obe Kórey, označila KĽDR za neodpustiteľné a za faktické vyhlásenie vojny.

Pre KĽDR je Kesong dôležitým zdrojom tvrdej meny, z čoho ťažil hlavne úzky okruh predstaviteľov režimu. Robotníkom vyplácali severokórejskú menu. Vďaka devízam mohla KĽDR tiež nakupovať materiál pre vývoj svojho jadrového a raketového programu.

Naposledy komplex uzavreli v apríli 2013, kedy si to na protest proti americko-kórejským vojenským manévrom vynútila Severná Kórea. Po niekoľkých mesiacoch ho ale znovu uviedla do prevádzky.

KĽDR obnovila výrobu jadrových zbraní:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy