Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
KĽDR zatkla amerického študenta, je vraj napojený na americkú vládu
Zdielať na

KĽDR zatkla amerického študenta, je vraj napojený na americkú vládu

PCHJONGJANG / Severná Kórea oznámila, že zadržala amerického univerzitného študenta, ktorého podozrieva z protištátnych činov. Podľa KĽDR je napojený na vládu Spojených štátov.

Severokórejská tlačová agentúra KCNA uviedla, že študent Otto Frederick Warmbier vstúpil do krajiny ako turista. Bol vraj "pristihnutý, ako pácha nepriateľské aktivity" s cieľom narušiť jednotu medzi Severokórejcami.

Agentúra Reuters napísala, že Wambier je študentom univerzity vo Virginii. Gareth Johnson z čínskej cestovnej kancelárie Young Pioneer Tours potvrdil, že Wambier sa zúčastnil jedného zo zájazdov kancelárie a bol 2. januára zadržaný v KĽDR.

"Sme v kontakte s Ottovou rodinou, americkým ministerstvom zahraničných vecí a švédskou ambasádou v Pchjongjangu a robíme všetko pre to, aby zaistili jeho prepustenie," povedal Johnson agentúre Reuters.

Špionáž v prospech Južnej Kórey

Začiatkom januára americká televízia CNN informovala, že Severná Kórea zadržiava iného amerického občana, ktorého viní zo špionáže v prospech Južnej Kórey. Zadržaného vtedy identifikovala ako 26-ročného Američana kórejského pôvodu Kim Dong Chula.

V novembri 2014 prepustila KĽDR Američanov Kennetha Baeho a Matthewa Millera, ktorých do tej doby väznila. Štyridsaťšesťročný misionár Bae Bol v Severnej Kórey odsúdený na 15 rokov za "pokus o zvrhnutie severokórejskej vlády".

Roztrhal víza, chcel azyl

Dvadsaťštyriročný Miller si odpykával 6-ročný trest za to, že po prílete do krajiny roztrhal svoje vízum a požiadal o azyl. Podľa súdu mal Miller v úmysle nechať sa zadržať a zažiť na vlastnej koži život vo väzení, aby potom mohol podať správu o porušovaní ľudských práv v KĽDR.

Minulý rok v decembri súd v KĽDR poslal na doživotné väzenie kanadského pastora presbyteriánskej cirkvi za protištátnu činnosť.

Severná Kórea po obvinení z vlastizrady údajne popravila svojho ministra obrany Hjon Jong-čola. Juhokórejských poslancov o tom informovala juhokórejská tajná služba, píše agentúra Reuters. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy