Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Čo je vodíková bomba? Mohla ju KĽDR vyrobiť? Prečítajte si základné fakty
Zdielať na

Čo je vodíková bomba? Mohla ju KĽDR vyrobiť? Prečítajte si základné fakty

Zdroj: ISIFA

PCHJONGJANG / Severná Kórea v stredu oznámila, že vykonala úspešný test vodíkovej bomby. Napriek tomu, ze jadrové testy vyvolali okamžite v zahraničí veľký odpor, odborníci spochybňujú úspešný test vodíkovej bomby. Juhokórejská ani japonská meteorologická služba vraj nezaznamenali žiadnu radiáciu, ktorá by mala po takomto teste nastať. Prečítajte si základné informácie o jadrovom programe KĽDR.

Je KĽDR jadrovou veľmocou?

Zatiaľ nie, aspoň v tom zmysle, že nepreukázala schopnosť atómovú bombu dostatočne zmenšiť a umiestniť na balistické rakety. KĽDR doteraz uskutočnila tri overené jadrové testy v rokoch 2006, 2009 a 2013, najskôr pomocou bômb z plutónia. Skúška z októbra 2006 nebola podľa expertov príliš úspešná, druhý test z 2009 mal však silu asi ako atómová bomba zvrhnutá na Nagasaki. Jadrový test z februára 2013 mal podľa juhokórejského ministerstva obrany silu až deviatich kiloton TNT, čo je zhruba polovičná sila pumy Fat Man, ktorú zvrhli USA na Nagasaki. KĽDR v stredu oznámila, že otestovala miniaturizovanú vodíkovú pumu. Americká geologická služba USGS zaznamenala otrasy v KĽDR o sile 5,1 stupňa krátko po 2:00. Ohnisko bolo podľa nej desať kilometrov pod zemou v blízkosti jadrovej strelnice Pchunggje, zatiaľ čo podľa juhokórejských seizmológov bola na povrchu.

Čo je to vodíková bomba?

Kým jadrová bomba je založená na princípe štiepenia jadier atómov, vodíková puma využíva energiu z termonukleárnej fúzie, teda zlučovanie atómových jadier za pomoci vysokej teploty či tlaku. Je mocnejšie ako jadrová bomba a je ťažšie ju vyrobiť.

Bola to naozaj vodíková bomba?

Odborníci severokórejský test skutočnej vodíkovej bomby spochybnili. Podľa nich Severná Kórea možno pridala malé množstvo vodíka do bežnej jadrovej bomby. Austrálsky jadrový špecialista Crispin Rovere poukázal na to, že seizmické dáta boli oveľa slabšie, než by sa dalo očakávať od testu vodíkovej bomby. Bruce Bennet, analytik americkej výskumnej inštitúcie Rand Corporation, uviedol, že keby sa skutočne jednalo o vodíkovú bombu, zaznamenala by Richterova stupnica výbuch asi stokrát väčší, o sile asi siedmich stupňov. Explózia podľa neho zodpovedala sile asi 10 až 15 kiloton TNT.

Kde bol tento test vykonaný?

Rovnako ako predchádzajúce jadrové pokusy bol tento test vykonaný v hornatej oblasti jadrovej strelnice Pchunggje na severovýchode krajiny. Juhokórejskí odborníci sa domnievajú, že výstavba tunajšieho areálu začala pred viac ako dvadsiatimi rokmi.

Prečo sa test uskutočnil práve teraz?

Podľa japonského odborníka na KĽDR Tošimici Šigemury chcela Severná Kórea ukázať svetu, že vie použiť novú technológiu v rámci svojho jadrového programu, teda princíp zlučovanie atómových jadier miesto ich štiepenia. Vzhľadom k chystanému májovému kongresu vládnucej komunistickej strany išlo zrejme severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi tiež o upevnenie postavenia v krajine, navyše v čase keď sa USA snažia zameriavať svoju pozornosť inam.

Aké budú medzinárodné dôsledky?

Overiť skutočnú povahu testu KĽDR môže trvať až niekoľko týždňov, ak sa to vôbec podarí. Svetové mocnosti skúšku odsúdili a Čína, ktorá je najbližším spojencom KĽDR, uviedla, že o teste vopred nevedela a že predloží Pchjongjangu oficiálny protest. Podľa analytikov by Peking tiež mohol apelovať na Kima, aby sa vzdal svojich jadrových zbraní. Japonsko aj Južná Kórea pravdepodobne posilní svoj legislatívny aj vojenský arzenál voči KĽDR. Predchádzajúce jadrové a raketové testy boli vždy odsúdené a potrestané rezolúciami BR OSN.

Aké sú raketové možnosti KĽDR?

Slušné, ale technické ťažkosti pretrvávajú. Severná Kórea vypustila v decembri 2012 (ako desiaty štát sveta) vlastnú balistickú raketu Unha-3 s odhadovaným doletom 6 700 kilometrov. S jej pomocou vyniesla na obežnú dráhu okolo Zeme vlastnú družicu, pomenovanú Kwangmjongsong-3 (Jasná hviezda). Raketa sa ale podľa expertov nevrátila do zemskej atmosféry. Odborníci poukazujú na to, že KĽDR bude trvať vývoj medzikontinentálnych balistických striel ešte veľa času.

KĽDR ale vlastní stovky rakiet krátkeho a dlhého doletu, ktoré by mohli zasiahnuť Južnú Kóreu a väčšinu Japonska. Dvojstupňová balistická raketa Tepodong-2 (obdoba Unha-3) by podľa odhadov mohla teoreticky ohroziť aj americkú Aljašku.

Kedy začala KĽDR jadrový program?

KĽDR budovala civilný jadrový program v spolupráci so Sovietskym zväzom a s Čínou od 50. rokov. V polovici 60. rokov sa začala usilovať o jadrové zbrane, Moskva aj Peking však odmietli asistovať. V decembri 1985 sa Severná Kórea pripojila k Zmluve o nešírení jadrových zbraní (NPT), ale v januári 2003 od nej odstúpila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy