Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kim Čong-un naznačil, že KĽDR má vodíkovú bombu
Zdielať na

Kim Čong-un naznačil, že KĽDR má vodíkovú bombu

PCHJONGJANG / Severokórejský vodca Kim Čong-un v prejave v Pchjongjangu naznačil, že Severná Kórea vyvinula vodíkovú bombu. Výňatky z jeho prejavu o obranyschopnosti krajiny zverejnila agentúra KCNA.

Severná Kórea už vykonala tri testy jadrovej nálože a vyslúžila si zavedenie medzinárodných sankcií. O ešte mocnejší vodíkovej bombe ale doteraz severokórejské vedenie nehovorilo.

Podľa Kima je KĽDR pripravená "vykonať explóziu atómovej aj vodíkovej bomby, aby zabezpečila spoľahlivú ochranu suverenity a dôstojnosti štátu," napísala severokórejská agentúra. Kim Čong-un sa podľa nej vyslovil pre "ďalší rozvoj obranného priemyslu s cieľom zmeniť KĽDR v mohutný štát".

Mocnejšia zbraň

Pchjongjang vykonal tri testy atómovej bomby v rokoch 2006, 2009 a 2013. V minulosti už pritom niekoľkokrát naznačil, že vyvíja "ešte silnejšiu a mocnejšiu zbraň". Konkrétna zmienka o vodíkovej bombe ale zatiaľ v severokórejskej propagande chýbala.

Časté informácie kórejského vodcu o rastúcej kapacite armádneho jadrového arzenálu nemožno nezávisle overiť.

Územie USA

Pchjongjang napríklad tvrdí, že disponuje strategickými raketami schopnými zasiahnuť územie USA. Západní experti podobné výroky považujú za nepravdepodobné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy