Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Anders Breivik pred súdom. Začal svoju trojhodinovú výpoveď
Zdielať na

Anders Breivik pred súdom. Začal svoju trojhodinovú výpoveď

OSLO / Pred súd v Nórsku v stredu predstúpil so svojou trojhodinovou výpoveďou nórsky terorista Anders Behring Breivik, ktorí pre podmienky svojho väzenia žaluje štát za porušenie ľudských práv. Pravicový extrémista, ktorý si odpykáva 21-ročný trest väzenia za zabitie 77 ľudí pri útokoch z roku 2011, si v stredu odpustil nacistický pozdrav.

S hajlovaním prišiel pred súd v utorok. Predsedníčka súdu ho preto požiadala, aby gesto neopakoval.

Breivikov obhajca Öystein Storrvik vo svojej utorkovej úvodnej reči vyhlásil, že trest jeho klienta je horší než trest smrti. Breivik sa sťažuje okrem iného na používanie pút, obmedzovanie korešpondencie, pravidelné osobné prehliadky či izoláciu od ostatných trestancov. 

Bez ľútosti

Advokát vlády Marius Emberland zdôvodnil veľmi prísne opatrenia tým, že Breivik zostáva naďalej nebezpečným. "Doteraz nedal najavo jedinú známku ľútosti za svoje činy. Breivik je veľmi nebezpečný muž," povedal Emberland.

Podľa prokuratúry sú podmienky Breivikovho väznenia dôstojné a úplne v súlade s európskou Dohodou o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Breivik sa sťažuje, že nórsky štát túto dohodu v jeho prípade porušuje.

Tri miestnosti

Breivik môže využívať len tri miestnosti - jednu na spanie, druhú na štúdium a tretiu na cvičenie. V cele má k dispozícii televíziu s DVD prehrávačom, PlayStation, počítač, ale nemá prístup na internet. K dispozícii má aj noviny, časopisy a knihy. Na cvičenie môže využívať tiež väzenský dvor. Úrady Breivikovi nedávno povolili začať korešpondenčné štúdium medzinárodných vzťahov na univerzite v Osle, s tým ale podľa svojho obhajcu skončil pre zlý psychický stav.

Podľa nórskeho denníka Verdens Gang mohol Breivik tiež napríklad hlasovať v minulých parlamentných voľbách. Môže si dokonca variť vlastné jedlá a prať si prádlo. Dostal ponuku, že by mohol hrať futbal so zamestnancami väzenia a šachy s dobrovoľníkmi. Tieto návrhy odmietol, naopak ale požiadal o hernú konzolu, čomu väzenské úrady vyhoveli. Istý čas telefonoval s "priateľkou". Okrem väzenských zamestnancov môže hovoriť napríklad s kňazom.

Cenzurovaná korešpondencia

Úrady cenzurujú Breivikovu korešpondenciu, pretože sa obávajú, že by mohol šíriť extrémistickú ideológiu a získavať nových stúpencov. Podľa denníka Verdens Gang išlo od roku 2012 o zhruba 4 000 listov, ktoré chcel Breivik poslať či prijať, pričom mu zabavili 600.

Súd sa koná v telocvični vo väznici Skien, kde si Breivik odpykáva svoj trest. Proces by mal trvať do piatku a stredajšiu Breivikovu výpoveď nesmie prenášať žiadna televízia. Verdikt má padnúť približne o mesiac.

Sedemdesiatsedem obetí

Breivik na konci júla 2011 vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. Krátko nato postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokratickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya.

Na verejnosti sa objavuje prvýkrát od procesu v roku 2012, kedy ho súd za terorizmus poslal na 21 rokov do väzenia. To je najväčší jednorázový trest, ktorý je v Nórsku možné uložiť, môžu ho ale opakovane predlžovať de facto až na doživotie.

Takto vyčíňal Breivik koncom júla 2011:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy