Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Breivik sa opäť postaví pred súd. Sťažuje sa na podmienky vo väzení
Zdielať na

Breivik sa opäť postaví pred súd. Sťažuje sa na podmienky vo väzení

OSLO / V Nórsku začína súd s teroristom Andersom Behring Breivikom, ktorý kvôli podmienkam svojho väznenia zažaloval stáť za porušovanie ľudských práv. Pravicový extrémista, ktorý si odpykáva 21-ročný trest väzenia za zabitie 77 ľudí pri útokoch z roku 2011, sa sťažuje okrem iného na používanie pút, obmedzovanie korešpondencie, pravidelné prehliadky cely či izolácii od ostatných trestancov.

Súd sa koná v telocvični vo väznici Skien, kde je Breivik zatvorený. Proces by mal trvať štyri dni. Vypočutie budú sprevádzať prísne bezpečnostné podmienky, médiá nebudú mať povolené vysielať Breivikovo svedectvo.

Súd sa totiž obáva, že by svoju výpoveď mohol zneužiť na propagáciu svojich radikálnych postojov.

Trpí depresiami

Breivikov obhajca Oystein Storrvik tvrdí, že jeho klient trpí depresiami a cíti sa osamelý, pretože nemá kontakt s nikým iným ako so zamestnancami väznice.

Breivik na konci júla 2011 vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. Krátko potom postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokratickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya.

Doživotie

O rok neskôr ho súd za terorizmus poslal na 21 rokov do väzenia, čo je najvyššia jednorazový trest, ktorý je v Nórsku možné uložiť. Breivikov pobyt vo väzení ale môže byť predlžovaný až na doživotie.

Takto vyčíňal Breivik koncom júla 2011:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy