Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Českú republiku zasypal sneh, pozrite si predpoveď pre Slovensko
Zdielať na

Českú republiku zasypal sneh, pozrite si predpoveď pre Slovensko

PRAHA / Českú republiku zasiahla snehová kalamita. V niektorých okresoch vyhlásila energetická spoločnosť ČEZ kalamitný stav. Dôvodom je množstvo porúch na vedení pre silné nočné sneženie. Bez prúdu podľa hovorkyne spoločnosti zostali tisíce domácností.

"Dispečing eviduje viac ako päťsto poruch na vedení vysokého napätia, predovšetkm na Benešovsku, Příbramsku, v okolí Dobříše, Slap, Štěchovic, Jílového a Říčan," uviedla hovorkyňa spoločnosti ČEZ Soňa Holingerová. 

Stromy na elektrickom vedení

Príčinou porúch bol pád snehom preťažených stromov a vetví na elektrické vedenie. Spoločnosť vyhlásila kalamitný stav v okresoch Benešov, Příbram, Praha - východ a Praha-západ.

Pri padnutých stromoch zasahuje od pondelka aj hasiči. Ako technická pomoc v množstve prípadov spolupracujú práve s energetikmi. V pondelok stredočeskí hasiči vyšli k viac ako 300 prípadom. Väčšina bola práve pomoc pri odstraňovaní padnutých stromov a vyťahovaní zapadnutých áut.

"Najviac zásahov bolo na Příbramsku," uviedol hovorca stredočeských hasičov Ladislav Holomčík. Okrem Příbramska mali najviac práce hasiči v okresoch Praha-západ a Praha-východ.

"V teréne sú od včerajšieho večera aj cez noc montéri poruchových čát, ktorí sa snažia dodávky obnoviť čo najskôr," uisťuje hovorca. "Počas noci sa nám podarilo viac ako 30 porúch odstrániť a dodávky obnoviť do lokalít na Berounsku, Horažďovicku, Brandýsa nad Labom, Karlštejne, v Líšanoch aj na Kolínsku," dodala hovorkyňa ČEZ Soňa Holingerová. Opravy ale podľa nej komplikuje ťažko prístupný terén.

Pozrite si reportáž FTV Prima:

136 výjazdov v Prahe

V Prahe vyšli hasiči k viac ako sto prípadom. "Počas 24 hodín to bolo celkom 136 výjazdov, oproti dennému priemeru 30," uviedla hovorkyňa hasičov Nicole Zaoralová.

Hasiči sa podieľali najmä na odstraňovaní popadaných stromov a vetví. "Popadané stromy spôsobili veľké škody na zaparkovaných autách, strom spadol aj na zastávku MHD," upresnila hovorkyňa.

Pozrite si predpoveď počasia pre Slovensko:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy