Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na severe Slovenska padali stromy ako zápalky, fúkal silný vietor
Zdielať na

Na severe Slovenska padali stromy ako zápalky, fúkal silný vietor

ORAVA / Padali ako zápalky. Takto nám opísali krutú noc na Orave jej obyvatelia. Pod náporom silného vetra sa stromy lámali a padali priamo na cesty. Doprava v niektorých úsekoch úplne kolabovala.

Na horský priechod Príslop v priebehu pár minút padlo asi 10 stromov. Niektoré spadli aj aj na elektrické vedenie.

Ľudia v autobusoch ako aj v autách viac ako dve hodiny čakali, kým sprejazdnia cestu.

"Padali stromy, čakajú na elektrikárov, meškáme v práci," hovorí cestujúca v autobuse.

V stredu je vyhlásená výstraha druhého stupňa pre Oravu, vietor je veľmi silný.

Na mieste bola Eliška Prečová:

Situácia bola kritická aj na horskom priechode Donovaly. Na vozovku popadali stromy, ktoré strhli elektrické vedenie a horský priechod museli policajti na niekoľko hodín uzavrieť. Elektrický prúd zasiahol cestára, ktorý odstraňoval škody.

Spadnuté vedenie

Na Donovaloch spadlo elektrické vedenie a prúd nešťastne zasiahol cestára
partia mužov pracovala neskoro v noci na ceste pri Jelenci. Pokúšali sa, čo najrýchlejšie sprejazdniť cestu.

Medzi konármi však bolo aj potrhané elektrické vedenie, čo si zrejme v tme jeden z cestárov nevšimol. Po zásahu bol muž dezorientovaný. Pomáhali mu vodiči áut, ktorí tam stáli v kolóne a privolali záchranárov.

Niekoľkohodinové kolóny

Muža previezli do banskobystrickej nemocnice. Mal však obrovské šťastie, v elektrickom vedení je totiž bežne 22 tisíc voltov. Na Donovaloch v noci husto snežilo, aj pršalo, nápor ťažkého snehu stromy nevydržali. Autá aj autobusy stáli v kolónach niekoľko hodín.

Na mieste boli hasiči aj pracovníci elektrární, ktorí popadané vedenie z cesty odstránili. Krátko pred polnocou už boli mimo cesty aj popadané stromy a autá sa konečne pohli.

S kamerou sa bola na miesto pozrieť redaktorka Katarína Kováčiková:

Prostredníctvom tiesňovej linky požiadala v utorok popoludní záchranárov o pomoc aj päťčlenná skupinka lyžiarov, ktorí uviazli v oblasti Lukovej. V približne rovnakom čase prišlo volanie o pomoc aj spod Koňského Grúňa. Pri silnom nárazovom vetre, snežení a miestami nulovej viditeľnosti tu uviazol manželský pár z Česka. Záchranári v spolupráci so správcom strediska všetkých  sedem ľudí pomocou snežného pásového vozidla, transportovali do bezpečia.

Viac vie redaktorka Veronika Daubnerová:

Premenlivé počasie bude na celom Slovensku prevládať aj počas nasledujúcich dní. Naďalej bude silno fúkať a snežiť a bude dokonca ešte chladnejšie. Aby toho nebolo málo, jasné noci môžu spôsobiť ešte aj zamrznuté cesty.

"Počas sviatkov na severe Slovenska v horských dolinách bude mráz až -10 stupňov a aj v Bratislave hrozí mráz až -1, -2 stupne, na Záhorí až -4 stupne," informuje meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič.

Pozrite si reportáž redaktoriek Táni Slivkovej, Elišky Prečovej a Martiny Molčanovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy