Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Môže viac uškodiť, ako pomôcť. Liek Bioparox
Zdielať na

Môže viac uškodiť, ako pomôcť. Liek Bioparox

PRAHA / Český Štátny ústav pre kontrolu liečiv neodporúča pacientom používať voľne predajný prípravok Bioparox, ktorý je určený na liečbu zápalov horných dýchacích ciest či angíny. Obsahuje totiž antibiotikum fusafungín, pri ktorom podľa Európskej agentúry pre liečivé prípravky, prevažujú riziká nad liečebnými účinkami. Aj v slovenských lekárňach Bioparox dostať bez predpisu.

"Rizika prípravku Bioparox sú ale malé, preto pacienti, ktorí sa práve začali týmto prípravkom liečiť, nie sú viac ohrození," uviedol ústav.

"Odporúčame, aby liečbu týmto prípravkom nezačínali, aby lekárnici ani lekári tento prípravok nepredpisovali ani nevydávali," vyhlásila hovorkyňa úradu Lucie Šustková.

Prehodnotenie prínosov a rizík fusafungínu iniciovala talianska lieková agentúra, ktorá zaznamenala po užívaní prípravkov obsahujúcich túto látku závažné alergické reakcie.

Nežiadúce reakcie

Výrobca Bioparoxu, francúzska farmaceutická spoločnosť Servier, nechcela prípad zatiaľ komentovať. Proces zrušenia registrácie liečivých prípravkov s obsahom fusafungínu v Európskej únii totiž zatiaľ nie definitívne uzavrený.

Výbor pre posudzovanie rizík liečivých prípravkov síce konštatoval, že preukázaná účinnosť fusafungínu nie je taká významná, aby prevážila riziko závažných nežiadúcich reakcií, jeho odporučenie ale ešte musí potvrdiť Európska komisia.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy