Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Riziko, že Británia Úniu opustí, je skutočné, tvrdí Tusk
Zdielať na

Riziko, že Británia Úniu opustí, je skutočné, tvrdí Tusk

BUKUREŠŤ/LONDÝN / Rozhovory o britských požiadavkách na reformu Európskej únie sú v kritickej fáze a riziko, že Británia dvadsaťosmičku opustí, je skutočné. Na twitter to napísal predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý je teraz na návšteve Rumunska.

Ako Tusk dodal po stretnutí s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom, štvrtkový summit v Bruseli bude kľúčový pre budúcnosť Európskej únie. Politici majú podľa neho pred sebou dve výzvy: budúce členstvo Británie v Únii a utečenecká kríza. 

"Po mojich rozhovoroch s prezidentom Iohannisom, premiérom Cameronom a prezidentom Hollandom a pred stretnutím s premiérom Tsiprasom, premiérom Sobotkom a kancelárkou Angelou Merkel mám len jednu politickú úvahu. Toto je kritický okamih," povedal Tusk novinárom. "Je najvyšší čas, aby sme začali počúvať argumenty toho druhu viac, než tie vlastné. Riziko rozpadu je skutočné, tento proces je veľmi krehký a je potrebné s ním zaobchádzať veľmi opatrne. Čo sa raz rozbije, už sa nedá opraviť," dodal.

Členstvo Británie

Podľa predsedu Európskej rady je v hre členstvo Británie v Európskej únii. "Tiež je v hre budúcnosť našej Európskej únie, kde budeme všetci rozhodovať spoločne,a pokiaľ ide o európske hodnoty, nemôžeme a nebudeme robiť kompromisy," vyhlásil Donald Tusk s tým, že práve v tomto duchu spísal svoj návrh na úpravu vzťahov Británie a Európskej únie.

Počet britských voličov podporujúcich zotrvanie v Únii sa pritom podľa najnovšieho prieskumu znížil. Pre ďalšie členstvo by sa teraz vyjadrilo 49 percent voličov a proti 41, zatiaľ čo v januári to bolo 54 k 36 percentám, vyplynulo z výsledkov, ktoré zverejnila agentúra ComRes.

Zvláštne práva

Británia sa snaží o zvláštne práva v rámci Európskej únie, okrem iného o určité obmedzenie sociálnych príspevkov pre cudzincov. V prípade, že členské krajiny reformu Únie schvália, chce premiér David Cameron vyhlásiť referendum o zotrvaní Británie v Únii. Hlasovanie sľúbil do konca budúceho roku, ale podľa britských médií sa ho chystá vyhlásiť zrejme už v tohtoročnom júni.

Donald Tusk tiež uviedol, že pre migračnú vlnu, ktorá v uplynulom roku dorazila do Európy, sa Únia začína dostávať "na hranicu svojich možností".

"Najdôležitejšie je zastaviť príliv migrantov... musíme zvýšiť humanitárnu pomoc pre migrantov" v krajinách susediacichc v Sýrii, dodal.

Riziko, že Británia odíde z Únie, je reálne, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy