Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Z útoku na ruské lietadlo nad Sinajom podozrievajú mechanika
Zdielať na

Z útoku na ruské lietadlo nad Sinajom podozrievajú mechanika

KÁHIRA / Hlavným podozrivým z minuloročného útoku na ruské lietadlo, ktoré sa zrútilo nad Sinajským polostrovom, je bratranec muža, ktorý bojuje v radoch Islamského štátu v Sýrii. S odvolaním na zdroje blízke vyšetrovaniu o tom informovala agentúra Reuters. Pri tragédii zahynulo 224 ľudí.

Egypťania podozrievajú muža, ktorý pracoval ako mechanik pre spoločnosť EgyptAir a je bratrancom jedného z bojovníkov IS. Podľa informácií agentúry Reuters pravdepodobne práve on umiestnil bombu na palubu lietadla, ktoré štartovalo z letoviska Šarm el-Šejk.

Egyptské ministerstvo vnútra tvrdí, že zatiaľ nikoho nezadržali a spoločnosť EgyptAir poprela, že podozrenie smeruje na niektorého z jej zamestnancov.

Taška s bombou

Reuters s odvolaním na svoje zdroje uviedla, že mechanika zadržali a spolu s ním aj dvoch policajtov, ktorí pracovali na letisku i zamestnanca, ktorý odbavoval batožinu.

"Keď v IS zistili, že jeden z jej členov má príbuzného zamestnaného na letisku, dodali bombu so jeho príručnej tašky. Povedali mu, nech sa na nič nepýta a odnesie to do lietadla," citovala Reuters svoj zdroj.

Islamský štát sa k tomuto útoku z 31. októbra prihlásil.

Dvaja policajti podľa zdrojov Reuters zámerne prehliadli manipuláciu pri kontrole. Proti nikomu zo štvorice ale zatiaľ nevzniesli obvinenie.

Zvýšená bezpečnosť

Egypt po katastrofe zvýšil bezpečnostné opatrenia na letiskách. Aj by sa zistilo, že ruský airbus zničila bomba, Egypt by musel platiť odškodné pozostalým.

Spoločnosť EgyptAir oznámila, že preverila všetkých svojich zamestnancov a ich rodinné väzby a že všetci sú bezúhonní. "Nedovoľujeme pracovať na letisku ľuďom, ktorí prejavujú sympatie k radikálom," vyhlásil zástupca leteckej spoločnosti.

Výsledky vyšetrovania tragédie stále nie sú známe.

Američania už krátko po tragédii tvrdili, že ruské lietadlo zničila bomba Islamského štátu. Pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy