Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Európska únia riskuje pre migrantov svoju budúcnosť, odkazuje Manuel Valls
Zdielať na

Európska únia riskuje pre migrantov svoju budúcnosť, odkazuje Manuel Valls

LONDÝN / Migračná vlna, ktorá privádza do Európy státisíce utečencov, ohrozuje podstatu fungovania Európskej únie. Tá si nemôže dovoliť prijať všetkých migrantov, a musí preto bezodkladne sprísniť kontrolu hraníc Únie. V rozhovore pre stanicu BBC to povedal francúzsky premiér Manuel Valls.

"Nie je možné hovoriť či súhlasiť s tým, že všetci utečenci... môžeme v Európe privítať," povedal Manuel Valls. Podľa neho by takýto prístup "úplne destabilizoval" spoločnosť.

Zvýšenie ostrahy

Únia preto musí začať čo najskôr konať a zvýšiť ostrahu hraníc. "Pokiaľ Európa nedokáže ochrániť vlastné hranice, potom je v stávke samotný koncept jednotnej Európy," dodal francúzsky premiér v rozhovore.

Valls síce priamo nekritizoval nemeckú kancelárku Angelu Merkel za to, že otvorila Nemecko utečencov, ale povedal, že Európa teraz potrebuje niečo iné, ako výzvy na prerozdelenie migrantov podľa kvót, na ktoré kancelárka opakovane nalieha.

"Nemecko čelí veľkej vázve. Musíme mu pomôcť. Ale prvý odkaz, ktorý je treba vyslať, je povedať tvrdo, že nebudeme v Európe vítať všetkých utečencov," uviedol premiér.

Tisíce utečencov

O tom, že európske krajiny nemôžu v dlhodobom horizonte prijímať toľko migrantov ako doteraz, hovorí Valls opakovane. Francúzsko vlani zaregistrovalo 79 130 žiadostí o azyl, čo je o 22 percent viac ako v predošlom roku.

Je to len zlomok v porovnaní s Nemeckom, kam vlani prišlo 1,1 milióna utečencov, najviac od konca druhej svetovej vojny. O zayl požiadalo približne 480 000 ľudí.

Džihádisti strácajú územie v Iraku a počas náletov ich zahynulo viac ako 22 tisíc. To tvrdia Francúzi, ktorí v boji proti radikálom pokračujú aj preto, aby zmiernili utečeneckú krízu, pozrite si reportáž:

Rakúsky názor na migrantov

Problémy s utečencami trápia aj Rakúsko. Podľa výsledkom prieskumu verejnej mienky inštitútu Spectra si väčšina obyvateľov myslí, že s krajinou to ide dolu kopcom a môže na to predovšetkým imigrácia.

Takmer dve tretiny opýtaných označili za dôvod súčasného úpadku Rakúska imigráciu z Blízkeho východu a Afriky, ktorá podľa nich prináša viac negatív než pozitív.

Ohrozenie vlastného blahobytu

Polovica respondentov považuje masové prisťahovalectvo za ohrozenie vlastného blahobytu. To sa podľa 42 percent ľudí, ktorí sa prieskumu zúčastnili, prejavuje predovšetkým v nedostatku pracovných miest pre "domácich" obyvateľov.

Takmer polovica opýtaných Rakušanov si myslí, že súčasná migračná vlna "vytlačí" ich spôsob života. Polovica si tiež myslí, že už teraz je v Rakúsku cudzincov viac nežt dosť.

Pozitívne aspekty našla na migráciu len menšina zo zhruba 1 000 opýtaných. Približne pätina ich víta ako kultúrne obohatenie spoločnosti.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy