Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dánske bary vyžadujú jazykové znalosti, bránia tak vo vstupe migrantom
Zdielať na

Dánske bary vyžadujú jazykové znalosti, bránia tak vo vstupe migrantom

KODAŇ / Po sťažnostiach na obťažovanie žien zo strany migrantov zaviedli niektoré dánske nočné kluby pravidlo, podľa ktorého dnu púšťajú len hostí, ktorí hovoria dánsky, anglicky alebo nemecky. Píše o tom dánske vydanie spravodajského serveru The Local.

Ženy z minimálne troch dánskych miest sa v posledných dňoch sťažovali, že majú obavy chodiť v noci do barov a nočných klubov preto, ako sa tam k nim správajú žiadatelia o azyl. Podľa výpovedí migranti ženy v kluboch ohmatávajú, "nie" neberú ako odpoveď a sú agresívni.

Niektoré podniky preto zaviedli nové pravidlá. Chcú tak znížiť sexuálne obťažovanie na minimum. Niekde posilnia ochranku, inde blokujú prístup zákazníkom, ktorí sa nevedia dohovoriť s personálom.

Dánsky, anglicky či nemecky

Majitelia diskotékového klubu Buddy Holly v Sönderborgu rozhodli, že zamedzia prístup všetkým, ktorí nehovoria dánsky, anglicky či nemecky. Podľa organizácie Danmarks Restauranter og Cafeer, ktorá združuje vyše 1 500 podnikov z celého Dánska, zvažuje niekoľko ďalších nočných klubov rovnaké opatrenie.

"Ak máte skupinu hostí, ktorá vojde dovnútra a svojim správaním ohrozuje ostatných, potom vzniká bezpečnostný problém, ak nemôžete s takýmito ľuďmi viesť dialóg," povedal televízii TV2 riaditeľ organizácie Torben Hoffmann Rosenstock.

Kritika

Plán "triediť" hostí na základe jazykových znalostí sa ale stretáva s kritikou. Poradca pracujúci pre medzinárodnú organizáciu pre ľudské práca Amnesty International Claus Juul uviedol, že odmietať hostí neovládajúcich dánštinu či angličtinu je jasne diskriminačný prístup.

"Nemožno stanoviť všeobecné pravidlo, ktoré bráni v prístupe ľuďom pochádzajúcim z krajiny, s ktorou boli v minulosti problémy," povedal v rozhovore s televíziou TV2

Okrem Sönderborgu sa problémy objavili tiež v mestách Thisted a Haderslev, napísal The Local.

Vo Francúzsku sa domácim utečenci nepozdávali, mnohí preto museli ísť žiť na ulice predmestia, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy