Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Kolíne vyšetrujú už 30 ľudí, trestné oznámenie podalo 821 obetí
Zdielať na

V Kolíne vyšetrujú už 30 ľudí, trestné oznámenie podalo 821 obetí

BERLÍN / Nemecká polícia pre silvestrovské útoky v Kolíne nad Rýnom vyšetruje 30 ľudí. Polovica z nich sú žiadatelia o azyl, tvrdí tajomší minister vnútra Ralf Jäger. Trestné oznámenie podalo už 821 ľudí.

Medzi podozrivými je podľa Ralfa Jägera 25 občanov Maroka a Alžírska. Pätnásť podozrivých požiadalo v Nemecku v uplynulých mesiacoch o azyl, dvaja z nich sú navyše neplnoletí.

Dva motívy

Podľa výsledkov doterajšieho vyšetrovania mali podozriví dva hlavné motívy - niektorí sa snažili obete okradnúť, iní na miesto prišli s úmyslom sexuálne obťažovať ženy.

Ženy podľa ministra tvorili 80 percent všetkých obetí silvestrovského incidentu. Na polícii nahlásilo sexuálne napadnutie 359 z nich, z toho 207 aj okradli.

Nový fenomén

Podľa svedkov aj polície sa v centre Kolína nad Rýnom zišlo počas silvestrovskej noci asi tisíc mužov arabského a severoafrického pôvodu. Z davu sa vyčlenili skupiny mužov, ktorí obkľúčili ženy, sexuálne ich napadli a okradli. V menšej miere sa podobné incidenty stali aj v ďalších nemeckých mestách.

"Je to nový fenomén, ktorý sa v tejto podobe v Nemecku doteraz neobjavil," povedal o útokoch Jäger. Pred tamojšími poslancami tiež obhajoval prácu policajtov, ktorých počas silvestrovskej noci nasadili v Kolíne nad Rýnom.

"Policajti počas tej noci neurobili žiadnu chybu, urobili všetko, čo bolo v ich silách. Bolo ich ale veľmi málo a nemohli sa s nekontrolovateľnou situáciu vysporiadať," povedal.

Tvrdší prístup

Silvestrovské incidenty nenechali verejnosť ľahostajnú. Začala intenzívnejšie volať po tvrdšom prístupe k prisťahovalcom, ktorí porušia zákon. Vláda navrhla sprísnenie legislatívy, aby bolo jednoduchšie vrátiť migrantov, ktorí porušia zákony, do krajiny pôvody.

V Kolíne nad Rýnom útočili na ženy žiadatelia o azyl, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy