Oblačno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Počítače kyjevského letiska napadli hackeri, podľa armády z Ruska
Zdielať na

Počítače kyjevského letiska napadli hackeri, podľa armády z Ruska

Zdroj: TV JOJ

KYJEV / V počítačových systémoch kyjevského medzinárodného letiska Boryspiľ objavili škodlivý softvér. Oznámil to predstaviteľ miestnej protipirátskej agentúry CERT-UA. Podľa hovorcu ukrajinskej armády útok smeroval zo serveru umiestneného v Rusku.

CERT-UA varoval pred ďalšími možnými útokmi počítačových pirátov po tom, ako v počítačovom systéme kyjevského letiska Boryspiľ objavili škodlivý softvér.

Úrad vyzval administrátorov počítačových sietí, aby venovali pozornosť kontrole súborov s príponou .log, ako aj súborom s informáciami o doprave.

Podobný vírus v decembri napadol počítače troch regionálnych energetických spoločností. Ide o vírus BlackEnergy, informovala agentúra Ukrinform.

Počítač infikovaný na letisku izolovali od zvyšku počítačovej siete. O incidente okamžite informovali špecialisti CERT-UA. Okolnosti tohto počítačového útoku vyšetrujú.

Útoky hackerov

Koncom decembra sa terčom počítačového útoku na Ukrajine stala počítačová sieť energetickej spoločnosti Prykarpatťaoblenergo. V dôsledku toho bolo od dodávok elektriny odstavených 700 tisíc obyvateľov Ivano-Frankivskej oblasti.

Americkí experti označili incident z 23. decembra za prvý známy hackerský útok na energetickú infraštruktúru. Ukrajinská civilná kontrarozviedka SBU obvinila z útoku Rusko, zatiaľ čo americká počítačová firma iSight Partners ho spája s ruskou hackerskou skupinou známou pod názvom Sandworm (Piesočný červ).

Počítačový vírus

Americké ministerstvo upozornilo, že spojilo rozsiahly výpadok elektriny na Ukrajine s počítačovým vírusom, ktorý v roku 2014 objavilo v systémoch priemyselnej kontroly, využívaných pri prevádzke významnej americkej infraštruktúry.

Podľa vyjadrenia amerického ministerstva vnútornej bezpečnosti sa zdá, že "malware BlackEnergy" nainfikoval ukrajinské priemyselné systémy útočným vírusom cez prílohu Microsoft Wordu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy