Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kim Čong-un posilňuje propagandu, chváli vedcov za vodíkovu bombu
Zdielať na

Kim Čong-un posilňuje propagandu, chváli vedcov za vodíkovu bombu

SOUL/PCHJONGJANG / Severokórejský vodca Kim Čong-un po úspešnom teste vodíkovej bomby v pondelok otvoril propagandistické stavidlá. Slová vodcovej chvály zazneli na adresu severokórejských vedcov a Kim podľa médií sľúbil, že odpália aj ďalšie jadrové bomby.

Vyjadril sa tak deň potom, čo Spojené štáty v zjavnej demonštrácii sily preleteli okolo KĽDR s lietadlom, ktoré môže prevážať jadrové rakety.

Prehĺbenie napätia

Ako napísala agentúra AP, od minulotýždňovej skúšky sa opäť prehĺbilo napätie medzi oboma kórejskými štátmi. Soul v pondelok pokračuje v protiseverokórejskom propagandistickom vysielaní z ampliónov umiestnených v blízkosti spoločnej hranice a oznámil, že ešte viac obmedzí vstup Juhokórejčanov do spoločnej priemyselnej zóny Kesong v KĽDR.

Kim Čong-un čelí všeobecnej vlne odsúdenia a hrozbám ďalšieho sprísnenia sankcií. Vnútri krajiny sa ale dal do pohybu mohutný propagandistický aparát, ktorý ospevuje Kimovo vedenie a test bomby interpretuje ako nevyhnutnosť v boji proti Spojenými štátmi vedeným snahám zvrhnúť severokórejský autoritársky systém.

Fotografie s vedcami

Kim Čong-un podľa oficiálnej štátnej tlačovej agentúry KCNA pózoval pre fotografov s jadrovými vedcami a technikmi, ktorí sa na skúške podieľali, a ocenil ich za to, že prispeli k ešte väčšej sláve jeho dvoch predchodcov - otca Kim Čong-ila a starého otca Kim Ir-sena, zakladateľa KĽDR.

Severokórejský vodca už skôr označil test za "sebaobranný krok", ktorého zmyslom je ochrániť oblasť pred "nebezpečenstvom jadrovej vojny vyvolanej imperialistami pod vedením Spojených štátov".

Tieto vyhlásenia potvrdzujú dlhodobý severokórejský argument, že práve prítomnosť desiatok tisíc amerických vojakov v Južnej Kórei a Japonsku, spoločne s "nepriateľskou" americkou politikou, ospravedlňujú úsilie Severnej Kórei získať jadrové zbrane a rakety dlhého doletu.

Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy