Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Azylanti si nemôžu vyberať krajinu. Vrátime ich Únii, hovorí nórska premiérka
Zdielať na

Azylanti si nemôžu vyberať krajinu. Vrátime ich Únii, hovorí nórska premiérka

OSLO / Nórsko chce do členských štátov Európskej únie vrátiť až 5 000 utečencov z celkových asi 33 tisíc, ktorí do tejto škandinávskej krajiny prišli. V rozhovore s denník Aftenposten to vyhlásila nórska premiérka Erna Solberg s tým, že Oslo bude rokovať na základe takzvaného dublinského systému.

Dublinský systém stanovuje, že zodpovedným štátom za azylové konania je ten, do ktorého utečenec ako prvého vstúpi. Dohovor je súčasťou práva Európskej únie. Nórsko podobne ako Švajčiarsko alebo Island súčasťou Únie nie je, no k riešeniu utečeneckej krízy sa pripojilo.

"Musíme dodržiavať štruktúry, ktoré máme. Nie je možné, aby si žiadateľ o azyl vyberal krajinu, ktorá bude jeho prípad riešiť. To by mala robiť prvá krajina, v ktorej sa zaregistroval," citoval Ernu Solberg portál The Local.

Nórsky prisťahovalecký úrad odhaduje, že vrátenie do krajín Únie sa bude týkať 4 000 až 5 000 ľudí. Nórsko sa už teraz snaží o odovzdanie 860 žiadateľov o azyl vrátane 50 Sýrčanov do Maďarska. Oficiálnu žiadosť podalo na konci novembra, odpoveď očakávajú na konci januára.

Prísnejšie azylové zákony

Nórsko na konci vlaňajšieho roka oznámilo, že sprísni svoje azylové zákony, ktoré majú z tohto škandinávskeho kráľovstva urobiť jednu z krajín s najprísnejšími azylovými podmienkami v Európe.

Okrem iného Oslo uviedlo, že nebude vpúšťať do krajiny migrantov bez schengenských víz, pokiaľ prichádzajú z európskej zóny voľného obchodu.

Nórsko je ako nečlenská krajina Európskej únie súčasťou schengenského priestoru, v ktorého rámci vykonáva kontroly len na vonkajších hraniciach. V celom systéme platí jednotné schengenské vízum.

Tisíce žiadateľov o azyl

Nórska ministerka pre imigráciu a integráciu Sylvi Listhaug sprísnenie azylových zákonov považuje za nevyhnutné, pretože Nórsko tento rok očakáva až 100 000 žiadateľov o azyl, čo by znamenalo značnú záťaž na sociálny systém. V Nórsku, ktoré má asi 5,1 milióna obyvateľov, vlani požiadalo o azyl približne 33 000 ľudí.

Pozrite si reportáž o asýrskych kresťanoch, ktorí k nám prileteli pred Vianocami:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy