Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Vzduch vo fľašiach na predaj. Číňania ho kupujú najviac
Zdielať na

Vzduch vo fľašiach na predaj. Číňania ho kupujú najviac

OTTAWA / Kanadská firma Vitality Air predáva čerstvý vzduch z horskej oblasti v meste Banff. Prvá várka 500 vzduchových fliaš v niekoľkých rôznych objemoch sa na čínskom trhu vypredala v priebehu dvoch týždňov, napísal spravodajský server CNN.

"Prijímame mnoho predobjednávok na ďalšiu zásielku a blížime sa k tísícke kusov," povedal Harrison Wang, riaditeľ odboru Vitality Air pre obchod s Čínou. Vzduch sa predáva v prepočte za 13 až 15 eur podľa veľkosti nádoby.

Čínsky smog

Severná Čína sa často zahaľuje do hustého smogu. Obzvlášť počas zimných mesiacov, kedy ľudia začínajú vykurovať domy uhlím. Ani tento rok nie je výnimkou. Nedávno hlavné mesto Peking vyhlásilo vôbec prvýkrát najvyšší - červený - stupeň varovania pred znečisteným ovzduším. Následkom toho uzavreli školy a obmedzili aj dopravu.

Spoluzakladateľ firmy Vitality Air Moses Lam uviedol, že mu tento druh obchodného podnikania zišiel na um, keď videl, ako ktosi na internetovom dražobnom serveri eBay ponúkal zatvorené igelitové vrecúško s vyvolávacou cenou 99 centov.

"Chceli sme sa pustiť do niečoho nezvyčajného a zábavného, a tak sme sa rozhodli skúsiť, či dokážeme predávať vzduch," dodal. Lam, ktorý býva v Edmontone, pravidelne absolvuje štvorhodinovú jazdu do Banffu, kde trávi desať hodín balením vzduchu.

Ručná náplň fliaš

"Je to časovo náročný proces, pretože každú fľašu plníme ručne. Hovoríme teda o čerstvom vzduchu, takže tie fľaše nechceme preháňať nejakým strojom, kde by sa vzduch mohol kontaminovať pachom oleja a mazív," uviedol. Zatiaľčo v Kanade si jeho produkty ľudia kupujú skôr ako kuriozitu, v Číne ich berú ako spotrebný tovar s reálnym využitím.

"V Severnej Amerike považujeme svoj čistý vzduch za niečo samozrejmé, ale v Číne je situácia veľmi odlišná," povedal. "Keď môže Čína dovážať jedlo a vodu, prečo by nemala mať právo tiež na vzduch z dovozu?"

Peking je plný smogu, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy