Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na Ukrajine zadržali českého komunistického poslanca, vyhostili ho
Zdielať na

Na Ukrajine zadržali českého komunistického poslanca, vyhostili ho

Zdroj: KSČM

PRAHA, KYJEV / Na ukrajinskom letisku zadržali v stredu poslanca českého parlamentu za Komunistickú stranu Čiech a Moravy (KSČM) Zdeňka Ondráčka, ktorý sa ako nežiaduca osoba musel vrátiť do Českej republiky. Dôvod jeho zadržania zatiaľ nie je známy. Informáciu priniesol vo štvrtok spravodajský server Novinky.cz.

"Priletel som na konferenciu ohľadom volieb, bol som dvakrát pozorovateľ volieb v Mariupole, ale povedali mi, že ma zaradili na zoznam nežiaducich osôb a nepustili ma na územie," povedal pre denník Právo Ondráček.

Konanie úradníkov bolo podľa jeho názoru zvláštne. "Dokonca chceli, aby som si kúpil spiatočnú letenku, čo som odmietol a povedal, že keď ma chcú vyhostiť, nech mi zabezpečia dopravu," dodal.

Diplomatický pas

Poslanca na letisku Ukrajinci podrobili aj výsluchu o jeho ceste - čo je dôvodom návštevy, prečo letel cez Viedeň a tak podobne. "Na diplomatický pas mi povedali, že ich nezaujíma, pretože som na zozname nežiaducich osôb," povedal .

Prečo sa na tento zoznam dostal, Ondráček vraj netuší. Zatiaľ nevie, ako bude situáciu riešiť. "Som teraz polhodinu v Česku. Najprv sa vyspím, pretože som celú noc nespal. Po rokovaní s vedením klubu KSČM zvolíme ďalší postup," dodal.

Politické gesto

Poslancov sa nepríjemnosť ich kolegu dotkla. Do riešenia záležitosti sa chce vložiť predseda KSČM Vojtěch Filip. "Vznesiem otázku priamo voči veľvyslancovi, potom sa ešte len rozhodnem, čo ďalej urobím," povedal Vojtěch Filip pre denník Právo.

Hlavné slovo by však mal mať podľa poslanca Jaroslava Foldyna (ČSSD) minister zahraničia Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Rozhodne je to krok pre ministra, aby vyzval ukrajinského veľvyslanca, aby prišiel objasniť, čo to znamená. Je to veľmi silné politické gesto, ktorým nám Ukrajina niečo dáva najavo. Česká republika by si také veci nemala nechať nepovšimnuté, " povedal Právu.

Ako píše český spravodajský server Novinky.cz, Ondráček nie je prvý český poslanec, ktorý by figuroval na zozname nežiaducich osôb. Na podobnom zozname Ruskej federácie sú mená prvého podpredsedu TOP 09 Marka Ženíška, expredsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, europoslanca Jaromíra Štetiny a bývalého eurokomisára Štefana Füleho. Špekuluje sa však o tom, že na ruskom zozname sú aj ďalšie mená.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy