Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Premiéri V4 odmietajú vytvorenie minischengenu
Zdielať na

Premiéri V4 odmietajú vytvorenie minischengenu

PRAHA / Premiéri krajín Vyšehrádskej štvorky odmietajú návrhy na zmenšovanie schengenského priestoru a vytvorenie minischengenu. Na svojom stretnutí v Prahe prišli preto s iniciatívou na vytvorenie nového zoskupenia krajín v rámci EÚ s pracovným názvom Priatelia schengenu.

Iniciatíva má za cieľ zachrániť schengenský priestor v súčasnej podobe a presadzovať posilnenie ochrany vonkajšej hranice únie. "Chceme zabrániť rozpadu schengenu a zachovať slobodu pohybu v rámci EÚ,“ povedal po stretnutí český premiér Bohuslav Sobotka, podľa ktorého migráciu musí únia regulovať na svojich vonkajších hraniciach.

Problémom je Grécko

Ochrana schengenskej hranice je zodpovednosťou jednotlivých štátov. Niektoré členské štáty EÚ však nie sú podľa slovenského premiéra Roberta Fica schopné garantovať ochranu svojej hranice.

Konkrétne spomenul Grécko, odkiaľ do EÚ prúdia tisíce imigrantov. Slovensko aj V4 je podľa Fica ochotné pomôcť každému, kto má problémy s ochranou hraníc, vrátane Grécka. "Slovensko má schengenskú hranicu s Ukrajinou a dôsledne si plní povinnosti, ktoré jej z toho vyplývajú,“ povedal s tým, že EÚ nesmie tolerovať krajiny, ktoré nechránia svoje hranice a ohrozujú tak bezpečnosť Európy.

Falošná solidarita

V spoločnom vyhlásení premiéri tiež odmietli zneužívanie európskych fondov ako formu nátlaku v rámci diskusií o otázkach súčasnej imigračnej krízy. "Odmietame akékoľvek pokusy útočiť na európske fondy a používať ich ako nástroj voči krajinám, ktoré majú iné názory na spôsob riešenia imigrácie,“ povedal novinárom po skončení stretnutia slovenský premiér Robert Fico. Krajiny V4 sú podľa neho solidárne krajiny, pokiaľ ide o imigračnú krízu, no odmietajú "falošnú solidaritu“ a žiadajú "skutočné mechanizmy a skutočné riešenia tejto krízy“.

Fico podľa vlastných slov informoval partnerov z V4, že vláda Slovenskej republiky v stredu 2. decembra podala žalobu na Európsku radu na Súdny dvor EÚ proti kvótam na utečencov. Maďarsko sa v otázke žaloby pre kvóty pridalo na stranu Slovenska, poľská vláda tento krok ešte zvažuje. Česko sa k žalobe pridať nechce.

V Prahe je redaktor Martin Krpač:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy