Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
NATO Turecku a Rusku: Zachovajte rozvahu
Zdielať na

NATO Turecku a Rusku: Zachovajte rozvahu

WASHINGTON / Turecko má právo brániť svoju zvrchovanosť. Povedal to americký prezident Barack Obama po rozhovore s Recep Tayyip Erdoganom. Ankara v utorok zostrelila pri hranici so Sýriou ruské vojenské lietadlo. Podľa Severoatlanitckej aliancie, ktorej je Turecko členom, treba zachovať rozvahu a neriešiť incident horúcou hlavou.

Spojené štáty sú presvedčené, že zostrelené ruské lietadlo bolo zasiahnuté už v sýrskom vzdušnom priestore po tom, ako nakrátko vniklo do vzdušného priestoru Turecka.

Zdroj agentúry Reuters dodal, že tohto hodnotenie je založené na zachytenej tepelnej stope ruskej stíhačky.

Obama: Právo na obranu

Na stranu Turecka sa postavilo NATO aj Spojené štáty. "Podporujeme právo Turecka brániť svoju zvrchovanosť," vyhlásil po telefonáte lídrov oboch krajín Biely Dom.

"Lídri sa zhodli na dôležitosti deeskalovať situáciu a usilovať sa o opatrenia zamerané na zaistenie, že k takýmto incidentom znova nedôjde," citovala z vyhlásenia agentúra Reuters.

Zostrel nebol jedinou možnosťou

Zástupcovia členských štátov NATO vyzvali Turecko, aby zachovalo rozvahu.  Turecká stíhačka F-16 mohla podľa viacerých diplomatov, ktorých oslovila agentúra Reuters radšej vyprevadiť ruské bojové lietadlo Su-24 zo svojho vzdušného priestoru.

"Existujú aj iné spôsoby, ako zvládnuť takéto incidenty," povedal jeden z diplomatov.

Šéf NATO Jens Stoltenberg po schôdzke vyzval na zachovanie pokoja a vzájomnú komunikáciu medzi Moskvou a Ankarou, informovala agentúra DPA.
Stoltenberg uviedol, že je potrebné pracovať na vývoji a posilnení mechanizmu, ktorý by zabránil takýmto incidentom v budúcnosti. Dodal, že NATO stojí pri Turecku a podporuje jeho územnú celistvosť.

Podľa analytikov vojna nehrozí, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy