Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Toto sú vrahovia z Paríža, polícia skladá mozaiku
Zdielať na

Toto sú vrahovia z Paríža, polícia skladá mozaiku

PARÍŽ / Francúzskym vyšetrovateľom sa postupne darí identifikovať a získavať ďalšie informácie o útočníkoch, ktorí v Paríži zavraždili najmenej 129 ľudí. Pozrite si prehľad základných faktov o jednotlivých predpokladaných páchateľoch.

Útočníci pri Stade de France

Traja muži sa odpálili neďaleko štadiónu, kde sa práve hral priateľský futbalový zápas medzi Francúzskom a Nemeckom.

Prvý útočník sa pokúsil prejsť bezpečnostnou kontrolou dovnútra štadiónu. zastavila ho ochranka. Odpálil sa o 21:20 na ulici Rue Rimet, neďaleko vstupu do sektoru D. Okrem seba zabil ešte jednu ďalšiu osobu.

Neďaleko miesta útoku našli sýrsky pas na meno Ahmad Muhammad, ktorý patril 25-ročnému mužovi pôvodom zo sýrskeho Halabu. Pas podľa gréckych úradov použil utečenec, ktorý bolo zaregistrovaná pri vstupe do Grécka na začiatku októbra. Ten istý cestovný doklad potom použil jeden z migrantov, ktorého 7. októbra zaregistrovali úrady v srbskom Preševe. Nie je jasné, či je pas pravý a či nejako súvisí s útočníkom.

CNN

Druhý útočník, ktorého zatiaľ neidentifikovali, sa odpálil v 21:30 na ulici Rue Rimet. Neďaleko vstupu do sektoru H. Nikoho ďalšieho nezabil.

Tretieho útočníka polícia identifikovala ako dvadsaťročného francúzskeho občana menom Bilal Hadfi. Odpálil sa o 21:53 na ulici Rue de la Cokerie neďaleko reštaurácie McDonald´s . Okrem neho nezomrel nikto ďalší.

Twitter/Police Nationale

Útočníci v koncertnej sále Bataclan

Traja muži prišli k budove v šedom aute Volkswagen Polo. K útoku na divákov v sále použili strelné zbrane, niektorých preživších zadržali ako rukojemníkov. Zomrelo tam 89 ľudí, polícia do budovy vtrhla pol hodinu po polnoci z piatka na sobotu. Jeden z útočníkov zomrel potom, čo polícia strelou odpálila jeho vestu s výbušninou. Dvaja ďalší sa odpálili sami.

Prvého útočníka z Bataclanu identifikovali pomocou odtlačkov prstov ako 29-ročného Francúza Omara Ismaila Mostefaia. Podľa prokuratúry mal dlhodobo problémy so zákonom. V trestnom registri má osem záznamov z rokov 2004 až 2010. Nikdy nebol vo väzení.

Polícia preveruje informácie, že pre niekoľkými rokmi navštívil Sýriu. Vo Francúzsku zadržali sedem osôb z jeho okolia, sú medzi nimi jeho otec a brat.

Druhého útočníka z Bataclanu v pondelok polícia identifikovala ako Samyho Amimoura. Je to Francúz narodený v roku 1987. Žil v meste Bobigny, ktoré je súčasťou metropolitnej oblasti Paríža a kde podľa médií býva aj jeho rodina. V noci na pondelok polícia podnikla v Bobigny raziu.

Tretieho útočníka z Bataclanu zatiaľ polícia neidentifikovala.

Belgická polícia zatkla v Bruseli najmenej sedem mužov, ktorí mali dočinenia s požičaným autom, v ktorom útočníci prišli. Malo belgickú poznávaciu značku.

Útočníci v reštauráciách

Neznámy počet ozbrojencov s kalašnikovmi strieľal v dobe medzi 21:25 a 21:36 na návštevníkov reštaurácií na troch miestach - na ulici Rue de Charonne, Rue Alibert a Rue de la Fontaine au roi. Zomrelo najmenej 36 ľudí.

Ako dopravný prostriedok použili útočníci čierny Seat Leon, ktorý polícia našla v nedeľu ráno na parížskom predmestí Montreuil. Boli v ňom tri automatické zbrane typu Kalašnikov. Auto si požičali v Belgicku.

Ďalší útočník sa odpálil o 21:40 v reštaurácii na bulvári Voltaire, asi kilometer od miest tragických útokov v reštauráciách. Zomrel len on sám. Výbušnina, ktorú použil, bola identická s trhavinami použitými pri štadióne Stade de France. Úrady ho identifikovali ako Brahima Abdeslama (31). Francúza žijúceho v Belgicku.

Belgické médiá uviedli, že dnes zatkli jeho brata Salaha Abdeslama, ktorý je podozrivý zo spolčenia sa s teroristami. Neskôr tieto informácie štátna belgická televízia poprela. Polícia po ňom pátra.

SITA/AP

Útok na belgickú políciu

Francúzske médiá v pondelok uviedli informáciu, že strojcom útoku v Paríži je Belgičan s marockým pôvodom Abdelhamid Abaaoud. Plánoval útoky na belgických policajtov, po rozbití jeho bunky utiekol do Sýrie.

V neprítomnosti ho súd odsúdil za verbovanie mladých na 20 rokov väzenia. Podľa dostupných informácií sa nachádza v Sýrii.

twitter: Le Monde

Pozrite si priloženú reportáž:

Situáciu v Paríži sledujú reportéri Martin Krpač a Rasťo Striško.

twitter: iTELE

Súvisiace články

Najčítanejšie správy