Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Strojcom útokov v Paríži je Belgičan Abdelhamid Abaaoud, zistili Francúzi
Zdielať na

Strojcom útokov v Paríži je Belgičan Abdelhamid Abaaoud, zistili Francúzi

PARÍŽ / Francúzi identifikovali muža, ktorý naplánoval atentáty v Paríži. Šéfom útočníkov je Belgičan marockého pôvodu Abdel-hamid Abaaoud. S odvolaním sa na policajné zdroje o tom informovali francúzske médiá.

Abaaouda poslal v júli, v jeho neprítomnosti, belgický súd na 20 rokov do väzenia za verbovanie moslimských radikálov pre boj v Sýrii.

Abdelhamid Abaaoud je podľa agentúry Reuters momentálne v Sýrii. Dvadsaťsedemročného Abbaouda považujú za mozog bunky, ktorý v januári plánovala atentát proti policajným cieľom. Polícia bunku odhalila a vo východobelgickom meste Verviers zničila. Pri akcii policajti zastrelili dvoch členov bunky, Abbaoud ale unikol.

Za verbovanie 20 rokov

V júli ho potom belgický súd v neprítomnosti poslal do väzenia za verbovanie mladých radikálov. Do sýrie vyslal okrem iných aj svojho mladšieho brata Younesa. Ten tam odišiel v januári 2014 vo veku 13 rokov. Preto ho mnoho médií nazvala najmladším džihádistom sveta.

Abaaoud je momentálne zrejme v Sýrii, aj keď sa niekoľkokrát objavili informácie o jeho možnej smrti. Údajne je zachytený na videu z marca 2014m keď šoféruje dodávku s niekoľkými telami.

Identifikovali štvrtého útočníka

Vyšetrovatelia taktiež identifikovali štvrtého útočníka. Je ním Samy Amimour a v roku 1987 sa narodil vo Francúzsku. Informovala o tom francúzska prokuratúra. Ďalej dodala, že u jedného zo samovražedných útočníkov našla polícia sýrsky pas na meno Ahma Muhammad. O tomto mene informovali už cez víkend.

Stopy Samyho Amimoura, ktorý útočil v hudobnom klube Bataclan, vedú do mesta Bobigny, ktoré je súčasťou metropolitnej oblasti Paríža a kde podľa francúzskych médií žije jeho rodina. V noci z nedele na pondelok tam polícia podnikla niekoľko razií.

Prišiel s migrantami

Muhammadovo meno, ktoré v pondelok oznámila prokuratúra, nie je neznáme. Už počas víkendu grécke a srbské úrady uviedli, že cez ich územie prešiel začiatkom októbra ako migrant.

Pas na toto meno našli pri jednom zo samovražedných útočníkov neďaleko štadióna Stade de France. Dvadsaťpäťročný Muhammad podľa prokuratúry pochádzal zo sýrskeho Halabu.

Polícii bol známy

Bezprostredne po útokoch úrady identifikovali Omara Ismaila Mostefaia (29), ktorý útočil v Bataclane. Jeho identitu zistili podľa odtlačkov prstov. Mostefai bol známy polícii dlhodobo, najskôr ako páchateľ drobnej kriminality, neskôr ako zradikalizovaný moslim.

Polícia ďalej pátra po bruselskom rodákovi Salahovi Abdeslamovi, ktorý sa podľa polície na útokoch očividne podieľal.

Pozrite si priložené video:

Situáciu v Paríži sledujú reportéri Martin Krpač a Rasťo Striško.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy