Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Francúzske lietadlá bombardovali mesto Rakka, baštu Islamského štátu
Zdielať na

Francúzske lietadlá bombardovali mesto Rakka, baštu Islamského štátu

RAKKA / Francúzske letectvo bombardovalo baštu radikálneho hnutia Islamský štát v meste Rakka na východe Sýrie. Bomby zasiahli veliteľské stredisko, náborové stredisko džihádistov, sklad zbraní a výcvikový tábor. Islamský štát sa prihlásil k piatkovým teroristickým útokom v Paríži, pri ktorých zomrelo 129 ľudí.

Dvanásť lietadiel zhodilo 20 bômb. Bol to najväčší francúzsky nálet na pozície Islamského štátu od septembra, kedy Francúzi s bombardovaním vo väčšej miere začali. Francúzske lietadlá vzlietli z miest v Jordánsku a Perzskom zálive a koordinovali sa s americkým letectvom.

"Prvý zničený cieľ používal DAEŠ (arabská skratka pre IS) ako veliteľský post, náborové stredisko džihádistov a sklad zbraní a munície. Druhý cieľ ukrýval výcvikový tábor teroristov," uviedlo francúzske ministerstvo vnútra.

V Rakke útoky plánovali

Islamský štát vyhlásil v časti Sýrie kalifát a tamojšie mesto Rakka sa stalo jeho strediskom. Podľa irackej tajnej služby bola práve Rakka miestom, kde sa plánovali piatkové parížske útoky, uviedla agentúra AP.

Radikáli z Islamského štátu ovládajú podľa odhadov až polovicu sýrskeho územia. Ide ale o jeho riedko obývané oblasti, väčšinu veľkých miest na západe drží v rukách stále Damask.

Sýrsky prezident Bašár Asad atentáty v Paríži odsúdil. Vina ale podľa neho padá aj na Francúzsko a jeho politiku, ktorá umožňuje šírenie terorizmu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy