Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Matej dostal povolenie na deportáciu z Vianočného ostrova
Zdielať na

Matej dostal povolenie na deportáciu z Vianočného ostrova

VIANOČNÝ OSTROV / Peklo na Vianočnom ostrove by sa malo onedlho pre Slováka Mateja skončiť. Už sa skontaktoval so slovenskými úradmi a má povolenie na deportáciu. Čaká už iba na termín. Prezradila to jeho priateľka Megan.

Matej sa do zadržiavacieho centra na Vianočnom ostrove dostal pre neplatné víza. Po mesiacoch vybavovačiek získal povolenie na odchod. Ak by nevypukli v centre násilnosti, už mohol byť doma.

"Mal letieť už túto nedeľu, ale pre nepokoje tento odchod zrušili. Teraz nám musia určiť nový termín na jeho deportáciu," tvrdí Matejov priateľka Megan.

Päť zranených

Matej podľa nej už opustil centrum, autobusom ho premiestnili do iného zariadenia. Stalo sa tak po tom, keď pre výtržnosti musela v objekte zasahovať federálna polícia.

Protestujúci poškodili časti centra, založili menšie požiare a vyhrážali sa použitím zbraní. Tých museli spacifikovať slzotvorným plynom. Počas násilností sa 5 ľudí ľahšie zranilo.

Telo pod útesom

"Prioritou bolo nastoliť poriadok, to sa podarilo a za to sa chcem všetkým zasahujúcim policajtom poďakovať,“ tvrdí minister pre migráciu Peter Dutton.

Nepokoje vypukli v austrálskom zadržiavacom tábore po smrti azylanta, ktorý z centra ušiel. Jeho telo našli pod útesom. Príčina úmrtia zatiaľ nie je známa.

Téme sa venujú redaktori Daniel Levický Archleb a Milan Zamboj:

Najčítanejšie správy