Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Novodobý fenomén. Na Facebooku končia kamarátstva kvôli utečencom
Zdielať na

Novodobý fenomén. Na Facebooku končia kamarátstva kvôli utečencom

BRATISLAVA / Utečenecká téma rozdeľuje ľudí v názoroch a ruší aj dlhoročné priateľstvá. Neovplyvňuje však iba kamarátske vzťahy. Napríklad hudobné skupiny Para a Bez ladu a skladu odmietli hrať v klube, ktorého majiteľ má na utečeneckú krízu zrejme iný názor ako oni.

"S niektorými ľuďmi som ukončil priateľstvo na sociálnej sieti, lebo zdieľali xenofóbne články o utečencoch," hovorí Andrej. Kto nezdieľa podobný názor, s tým nie som už viac kamarát. Aj takéto statusy nasledujú po výmene názorov na tému utečenci.

Nielen na sociálnych sieťach končia kamarátstva. Utečenecká téma mení vzťahy aj v reálnom živote. "Majú nárok na to, aby mali vlastný názor, ale v každom prípade s nimi sadnúť si na pivo nemá zmysel, lebo by sme sa pochytili," myslí si Tomáš.

Základy priateľstva

Dôležité spoločenské témy preveria na akých základoch bolo postavené priateľstvo. Jediný spôsob, ako neprežiť život v hádke, je zakázať si debatu o týchto témach.

"Otázka je, že či takýto život, ktorý sa celkom uzavrie len v tých každodenných starostiach a radostiach a nepremýšľa nad základnými vecami ľudského života, či je hodný nazvať sa ľudsky dôstojný," hovorí sociologička Zuzana Kusá.

Preloženie koncertu

Téma utečencov nezasahuje iba kamarátske, ale aj obchodné vzťahy. Jeden hudobný klub prišiel pre prezentovaný názor na utečencov o kšeft. "Koncert v Poprade sme presunuli kvôli tomu, že názory, ktoré sa objavovali na oficiálnej stránke klubu sú podľa nás hlboko za čiarou. Z môjho pohľadu ide o xenofóbne, rasistické, nenávistné komenty, ktoré my ako kapela nemôžeme rešpektovať," tvrdí člen kapely Bez ľadu a skladu Michal Kaščák.

Majiteľovi klubu je ľúto, že kapely Para a Bez ladu a skladu budú hrať v iných priestoroch.

Zorganizovaný chaos

"Pán Kaščák a jemu podobní sú zrejme frustrovaní z toho, že nemôžu všetkým nanútiť svoj názor. Veľmi radi svojich oponentov označujú slovami ako xenofób, rasista a podobne s cieľom rýchlo znevážiť a umlčať. Už sa ani nedá popierať, že utečenecká kríza je zorganizovaný chaos v súčasnej Európe a napriek tomu to budú krikľúni ako pán Kaščák popierať a snažiť sa naďalej podporovať aj takouto formou ako je koncertná šnúra Pary a Bez ladu a skladu," hovorí majiteľ klubu Ľuboslav Bafia.

K nenávistnej nálade v spoločnosti podľa politológa prispievajú aj postoje politikov, ktoré sa od začiatku utečeneckej krízi stále menia a nie sú jednotné.

"K tým najdôležitejším otázkam spoločnosti únie by mali vystupovať tak, aby tá spoločnosť bola apsoň v základných princípoch jednotná," povedal politický komentátor Marián Leško.

Reportáž spracovala redaktorka Martina Karasová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy