Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Rumunský premiér Ponta podal demisiu po požiari v klube s 32 mŕtvymi
Zdielať na

Rumunský premiér Ponta podal demisiu po požiari v klube s 32 mŕtvymi

BUKUREŠŤ / Rumunský premiér Viktor Ponta dnes oznámil, že odstupuje aj so svojou vládou po ostrých protestoch vyvolaných smrťou 32 ľudí v dôsledku piatkového požiaru v hudobnom klube v Bukurešti.

Premiér, ktorý celé mesiace odolával tlakom na odchod kvôli korupčným aféram, demisiu oznámil svojim spoluobčanom v priamom televíznom vystúpení.

"Dúfam, že rezignácia vlády uspokojí ľudí, ktorí boli v uliciach," poukázal Ponta na utorkovej demonštrácie v Bukurešti a v niekoľkých ďalších rumunských mestách. "Musím priznať, že hnev v spoločnosti je oprávnený," vyhlásil odstupujúci premiér.

Demisia aj pre ministra

V utorok večer sa pred sídlom vlády v Bukurešti dožadovalo podľa rôznych zdrojov až 20 000 ľudí nielen demisie premiéra Pontu, ale aj odstúpenie ministra vnútra Gabriela Opreu.

"Ponta, demisia", "Oprea, demisia", "Vrahovia", volal dav demonštrantov, ktorý sa navečer zhromaždil na Víťaznom námestí v centre rumunskej metropoly.

Zodpovednosť

O demisii dnes tiež informoval šéf vládnucej sociálnodemokratickej strany Liviu Dragnea. "Victor Ponta sa vzdáva svojho mandátu. Niekto musí prevziať zodpovednosť za to, čo sa stalo. Je to vážna vec a sľubujeme rýchle vyriešenie situácie," povedal Dragnea podľa agentúry Reuters novinárom v parlamente.

Požiar spôsobila pyrotechnická show, ktorá sprevádzala v piatok večer koncert metalovej skupiny Goodbye to Gravity. Od iskry sa vznietila horľavá zvuková izolácia na stĺpe, z ktorého sa plamene bleskovo rozšírili po celom strope a po stenách obložených rovnakú izoláciou.

Otrava splodinami

V klube bolo niekoľko stoviek ľudí, ktorí sa v panike zúfalo snažili dostať von jediným východom. Mnoho osôb utrpelo otravu splodinami a vážne popáleniny, ale rad zranených má aj zlomeniny spôsobené v tlačenici.

Pri požiari prišlo o život 26 návštevníkov koncertu, ďalší zomrel pri prevoze do nemocnice. Od tej doby podľahlo vážnym zraneniam ďalších päť ľudí. Počet obetí na životoch zrejme ešte porastie, pretože v kritickom stave je podľa úradov viac ako 30 ďalších osôb.

Prezident Klaus Iohannis, ktorý zrejme Pontu poverí vedením kabinetu do vyriešenia situácie, po tragédii vyzval k zásadnej zmene rumunskej spoločnosti sužovanej všadeprítomnou korupciou.

Koncert sa zmenil na drámu. Explodovala pyrotechnika, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy