Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rumunského premiéra obžalovali z korupcie
Zdielať na

Rumunského premiéra obžalovali z korupcie

BUKUREŠŤ / Rumunského premiéra Victora Pontu vo štvrtok obžalovali z falšovania listín, prania špinavých peňazí a daňových únikov. Trestného činu sa dopustil, keď v minulosti pracoval ako právnik.

Pontov prípad je zatiaľ najväčšou kauzou v boji s korupciou v Rumunsku a Ponta je prvým úradujúcim premiérom obvineným počas výkonu funkcie. Prokuratúra v júli obvinila rumunského premiéra, že v rokoch 2007-2008, keď pracoval ako právnik, prijal veľkú sumu peňazí od svojho známeho, Dana Sovu, a v účtovníctve ju doložil falošnými faktúrami za prácu pre Sovovu advokátsku kanceláriu. 

Minister dopravy

V súvislosti so Sovom sa Ponta ocitol aj v podozrení zo stretu záujmov, keď ho dvakrát vymenoval za ministra dopravy. Aj Sova teraz čelí vyšetrovaniu pre podozrenie z korupcie. 

Ponta vznesené obvinenia odmieta, ale v reakcii na kauzu sa v júli vzdal funkcie predsedu Sociálnodemokratickej strany. Výzvu rumunského prezidenta Klausa Iohannisa, aby podal demisiu aj ako predseda vlády, Ponta odmietol s tým, že vznesené obvinenia sú politicky motivované a zmanipulovaná je podľa neho aj rumunská verejnosť, ktorá dostáva o prípade len neúplné informácie. 

Súd

Uzavretie prípravného vyšetrovanie a vznesenie obžaloby znamená, že Pontovým prípadom sa teraz bude zaoberať súd, vysvetlila agentúra Reuters. Prokurátori v dnešnom vyhlásení spresnili, že spolu s Pontom pred súd predstúpia aj ďalší štyria ľudia. 

Korupciu máme aj na Slovensku. Nikto neuverí tomu, že Slovensko je jediná krajina, v ktorej nie je korupcia. Pozrite si reportáž Lucie Stráňavovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy