Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Národná kriminálna agentúra prišla do vydavateľstva Igora Matoviča
Zdielať na
Krimi

Národná kriminálna agentúra prišla do vydavateľstva Igora Matoviča

TRNAVA/BRATISLAVA / Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry navštívili centrálu spoločnosti RegionPress. Tú založil šéf OĽaNO a poslanec Igor Matovič. Podľa portálu aktuality.sk prišli policajti kvôli známej nahrávke s Radoslavom Prochádzkom.

Policajný zásah pre Aktuality.sk potvrdil šéf Národnej protikorupčnej jednotky Robert Krajmer.

"Boli sme tam zaisťovať účtovníctvo,” povedal. 

Nahrávka s Procházkom

Zásah podľa portálu súvisí s kauzou nahrávky medzi šéfom Obyčajných ľudí a niekdajším prezidentským kandidátom Radoslavom Procházkom.

Obaja sa mali rozprávať o časti inzercie v Matovičových novinách, ktorú by súčasný šéf strany Sieť vyplatil bez účtovných dokumentov. 

NAKA rieši obe strany

Polícia sa v rámci vyšetrovania nahrávky rozhovoru medzi Igorom Matovičom a Radoslavom Procházkom rozhodla preveriť celú prezidentskú kampaň šéfa strany Sieť.

Potrebné dokumenty si vyžiadala od oboch strán kontroverznej nahrávky – teda od Procházku, aj od rodinnej firmy Matovičovcov, pripomínajú aktuality.sk.

Ako povedal Matovič v stredu na tlačovej besede, prokurátor polícii kázal, že má vyhotoviť kópie z účtovníctva. "Zobrala však server a celá firma s 2 000 ľuďmi stojí. Ľudia mali dostať v piatok výplaty, žiaľ, nedostanú ich, pretože polícia zobrala server. Povedali nám, že to vrátia do 90 dní. Pred tlačovou besedou povedali, že si spravia kópie a server možno dnes vrátia,“ uviedol Matovič, ktorý tvrdí, že ho skorumpovaní hajzli nezlomia.

Rodinná firma

Podľa neho firma regionPRESS nikdy neporušila zákon. Matovič zároveň poznamenal, že s firmou oficiálne nemá nič spoločné, ale je to rodinná firma, ktorú založil a je hrdý, že funguje devätnásty rok. Orgány činné v trestnom konaní vyzval, aby neprekračovali svoje právomoci.

Podľa Matoviča zásah polície je zákon o oznamovateľoch korupcie v praxi. "Ja som korupciu verejne oznámil, a firma, ktorá nechcela prevziať peniaze na čierno, nabehne do nej komando. Polícia si zoberie server a spôsobí kolaps firmy, lebo policajt konal nad rámec toho, čo mohol,“ vyhlásil Matovič.

Matovič: Netunelujem

Matovič pripomenul, že jeho bývalá firma bola obviňovaná, že okradla štát za dovoz rotačky zo zahraničia. "Neokradol som štát o DPH ani o clo tým, že sme rotačku pred dovozom rozobrali, ale tradovalo sa to. Potvrdilo to aj daňové riaditeľstvo, že dovoz rotačky bol v súlade so zákonom,“ konštatoval.

Zároveň konštatoval, že OĽaNO ušetrilo približne 1,5 milióna eur v porovnaní s tým, ak by objednávali reklamu za štandardných podmienok. "Netunelujem stranu v prospech našej rodinnej firmy,“ povedal.

Pozrite si archívnu reportáž o kauze rozhovoru medzi Igorom Matovičom a Radoslavom Procházkom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy