Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovensko nie je krajina bez korupcie, u nás sa len neodhaľuje a netrestá
Zdielať na

Slovensko nie je krajina bez korupcie, u nás sa len neodhaľuje a netrestá

BRATISLAVA / Napriek tomu, že korupcia je u nás často skloňované slovo - zdá sa, že s ňou vlastne problém nemáme. Aspoň tak by sa to dalo hodnotiť podľa počtu korupčných káuz, či nebodaj odsúdených. Premiér síce v rámci akčného plánu tesne pred voľbami ohlasuje aj boj s korupciu, ale nielen opozícia skepticky krúti hlavou.

"Vyzval som ľudí, aby mi volali, viete koľko sa ozvalo? Dvaja, aj to, že ich vyhodili z práce," hovorí premiér Robert Fico. Nad nezáujmom ľudí nahlasovať korupciu, premiér krúti hlavou. Napriek tomu, že reči o vyberačoch percent, či o korupcii pri štátnych zakázkách, či eurofondoch, tu počúvame od čias Vladimíra Mečiara.

Dokonca práve on, počas vládnutia s Ficom, hovoril o 15-30 percentných províziách. "Nikto neuverí tomu, že Slovensko je jediná krajina, ktorá nemá korupciu. Slovensko je jediná krajina, v ktorej sa korupcia neodhaľuje a netrestá," hovorí politický komentátor Marián Leško.

Protikorupčné linky

"Aký bol najväčší prípad korupcie za tejto vlády odhalený? Ja si nepamätám," hovorí poslanec Daniel Lipšic. Veľké korupčné kauzy sa pod lupu polície, či nakoniec do súdnej sály, dostanú zriedkavo. A nepomohli ani ministerské protikorupčné linky. Za všetko hovoria aj údaje tej na úrade vlády. Za viac ako 4 roky existencie sme nahlásili 354 podnetov - teda 7 za mesiac. 

Dôvody, prečo ľudia nehlásia korupciu, vidia viacerí úplne inde. "Má tu niekto nejakú špeciálnu ochranu? Má tu niekto nejakú výsadu za to, že je slávny? Takto to nie je. Bez informácií nemému dieťaťu ani vlastná mater nerozumie," povedal Fico.

Kauzy pod koberec

"Ľudia nemajú podľa mojej mienky záujem odhaľovať korupciu keď vidia, ako odvážne osobnosti, ktoré nahlásili korupciu, skončili," tvrdí Lipšic.

Jedna vec je zakorenenie korupcie v spoločnosti. Druhá, dôvera ľudí vo vyšetrovacie orgány. "Pokiaľ budú na polícii a prokuratúre tie isté osoby, ktoré zametajú kauzy pod koberec, nebudú mať ľudia dôveru a nádej, že sa niečo zmení," dodáva Lipšic.

Téme sa venuje redaktorka Lucia Stráňavová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy