Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Univerzita 21. storočia: Medzi elitu patrí Oxford či Cambridge
Zdielať na

Univerzita 21. storočia: Medzi elitu patrí Oxford či Cambridge

BRATISLAVA / Univerzita 21. storočia by podľa študentov mala mať digitálne technológie, moderné učebne a chýbať by nemali otvorené diskusie medzi profesormi a poslucháčmi. Preto sa vysokoškoláci stretli s ministrom školstva Jurajom Draxlerom, aby otvorene hovorili o možnostiach štúdia.

Priamo od študentov si citlivé otázky vypočul minister školstva Draxler. Podľa neho je ale treba školy v prvom rade modernejšie vybaviť a sústrediť sa aj na ubytovanie.

"Väčšinou je situácia na slovenských univerzitách stále nie postačujúca. Sú tam šedivé steny. O vysokoškolských internátoch radšej hovoriť nebudem," priznal minister.

Oxford či Cambridge

Medzi najlepšími univerzitami v Európe sa umiestnili Oxford, Cambridge a Švajčiarsky federálny inštitút. Slovenská Univerzita Komenského obstála na 685. mieste.

Na Oxfordskej univerzite niekoľkokrát prednášala aj bývalá premiérka Iveta Radičová. Má návod, ako sa môže univerzita dostať medzi tie najlepšie.

"Treba si vážiť odbornú hodnotovú etickú elitu, a teda mať kvalitné vzdelávanie, mať univerzity, ktoré koncentrujú to najlepšie z najlepšieho," hovorí Iveta Radičová.

Iný prístup

Niektorí Slováci sa pri výbere vzdelania rozhodnú pre univerzitu v zahraničí. Príkladom je Anna, ktorá momentálne študuje na univerzite v Petrohrade.

"Profesori a študenti sú v bližšom kontakte. Hneď si vymenia čísla na seba a ani na vybavenie školy sa nemôžem sťažovať," priznáva.

Pozrite sa, ako má podľa študentov vyzerať univerzita 21. storočia:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy