Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Americký Senát schválil sporný návrh o kybernetickej bezpečnosti
Zdielať na

Americký Senát schválil sporný návrh o kybernetickej bezpečnosti

Zdroj: TV JOJ

WASHINGTON / Americký Senát v utorok schválil svoj návrh zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorý podľa kritikov umožní úradom prístup k citlivým osobným dátam. Sporný návrh zákona už v minulosti kritizovali spoločnosti ako Apple či Twitter. Kritiku vyslovil aj niekdajší spolupracovník americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť Edward Snowden, ktorý vyzradil praktiky amerických tajných služieb.

Senátom schválený návrh zákona upravuje pravidlá zdieľania užívateľských dát so štátnymi úradmi. Norma počíta s tým, že pokiaľ spoločnosti budú s vládou zdieľať informácie o kybernetických hrozbách, získajú v prípade hackerského útoku imunitu pred možnými žalobami svojich zákazníkov.

Mnohé formy či organizácie obhajujúce občianske práva ale tvrdia, že zákon vďaka štrbinám vo formuláciách v podstate umožnia tajným službám prístup k osobným užívateľským údajom.

Ďalší osud normy bude záležať ma rokovaní so Snemovňou reprezentantov, ktorá už skôr schválila svoje vlastné návrhy zákonov o kybernetickej bezpečnosti.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy