Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovenskí odborníci pomáhajú v Keni, operujú miestne deti
Zdielať na

Slovenskí odborníci pomáhajú v Keni, operujú miestne deti

NAIROBI / V Afrike sa dá pomáhať aj inak ako finančnými dotáciami. Dokazujú to slovenskí a českí odborníci z oblasti kardiológie a kardiochirurgie. V Keni operujú deti, ktoré majú choré srdcia. Priniesli nádej a tiež poznatky pre rodiny malých pacientov.

Pacienti česko-slovenského tímu lekárov pochádzajú z najchudobnejších častí krajiny. Na operáciu čaká aj päťročný Mešak, ktorého rodina žije v slume.

Pomoc miestnym deťom

Kenskí kardiochirurgovia ho operovať nevedia a rodičia na zákrok v zahraničí peniaze nemajú.

"Toto môže byť jedna jediná operácia, ktorú vyžaduje a už nebude nikdy nič potrebovať. Vlastne by mohol vyrastať a správať sa ako úplne zdravý človek," vysvetľuje kardiológ Viktor Tomek.

Mešak sa pre srdcovú vadu dusí. Pre slabé okysličovanie krví vládze prejsť sotva pár krokov. "U nás deti, ktoré majú také isté vady, sú operované do šiestich mesiacov, nanajvýš do jedného roka," hovorí zdravotná sestra Mirka Hargašová.

Odborníci zo Slovenska a Čiech

V africkej Keni deti takúto možnosť nemajú. Situáciu sa už štvrtý rok snažia zmeniť odborníci z pražskej nemocnice Motol a zo slovenského kardiocentra. Na niekoľko dní prichádzajú ako dobrovoľníci na maratón náročných operácii.

"Prvý rok to bola zvedavosť, či pôjde o nejakú normálnu nemocnicu, alebo nejaký MASH v buši," spomína zdravotná sestra.

Vybavenie nairobskej nemocnice Mater bolo v poriadku, no personál si na náročné zákroky netrúfal. "Význam má vzdelávanie týchto ľudí, viac-menej kardiochirurgov, ktorí sú miestni," hovorí kardiochirurgička Žaneta Bandžuchová.

"Slovenským a českým odborníkom sme veľmi vďační za ich cenné skúsenosti. Je to užitočná spolupráca," hovorí riaditeľka nemocnice Agnes Chege.

V Keni pomáhajú slovenskí odborníci, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy