Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Colníci zadržali falošné lieky za 66 tisíc. Lekári varujú pred ich užívaním
Zdielať na

Colníci zadržali falošné lieky za 66 tisíc. Lekári varujú pred ich užívaním

BRATISLAVA / Lekári dvíhajú varovný prst. Lieky objednané cez internet totiž neprešli kontrolou a ľudia netušia, čo v skutočnosti obsahujú. Falzifikáty farmaceutických výrobkov môžu vážne uškodiť. Colníci za posledný polrok zaistili najmä falzifikáty anabolických steroidov. Tie nie sú na Slovensku zakázané, ale podávanie ľuďom pod 18 rokov, je trestné.

Colníci okrem steroidov zadržali aj falzifikáty omamných a psychotropných látok, výživové doplnky či falošné modré tabletky na podporu erekcie.

Na trh sa nedostali

"V prvom polroku tohto roka colníci zadržali falzifikáty farmaceutických výrobkov za viac ako 66 tisíc eur. Tie boli zachytené pri dovoze na Slovensko. Nedostali sa na slovenský trh," uviedla hovorkyňa finančnej správy Patrícia Maceková.

Lekári varujú. Lieky objednané cez internet neprešli kontrolou Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Ich skutočné zloženie príjemca netuší. "Neviete, čo kupujete. Buď sa môže stať, že si kúpite jed alebo liek, ktorý neobsahuje účinnú látku alebo je kontaminovaný baktériami. Ja osobne by som taký liek do úst nedal, ani nikomu neodporúčam," hovorí lekár Valér Husarovič.

Najviac vecí zabavili colníci na bratislavskom letisku. Nezaostáva ani Žilina. Pri kontrole pneumatík v kontajneri objavili colníci alobalové balíčky s neznámou látkou.

Zakázané nie sú

Anabolické steroidy oficiálne zakázané nie sú no je trestné ich podávať osobám mladším ako 18 rokov. Hoci boli vyvinuté ako liek, pre ich podporné účinky sa začali vylepšovať ako nezdravý doping.

"Primieša sa tam ničo, aby toho bolo viac a väčší zisk. Čo sa do toho pridáva nikto nevie a to je práve to riziko. Väčšie riziko ako vôbec užívanie, ktoré sa neodporúča vôbec," hovorí osobný tréner Ján Bakala.

Rast svalov

Steroidy stimulujú síce rast svalov, no nie rast šliach. Preto u ich užívateľov  dochádza k vážnym zraneniam. Nehovoriac o atrofii. "To znamená , že vám sa nebudú namáhať mužské pohlavné orgány ,aby vyrábali steroidné hormóny . No načo, keď mám plnú hladinu. Čiže oni zanikajú, oni atrofujú," dodáva Husarovič.

Falšované lieky prevažne z Číny, ktorá produkuje 85 percent všetkých falošných výrobkov sa u nás bud zlikvidujú alebo pošlú späť, odkiaľ prišli. 

Novela zákona

V prípade anabolických steroidov predložilo Ministerstvo spravodlivosti parlamentu novelu, ktorá posudzuje anaboliká oveľa prísnejšie. Nebude obmedzená len na podávanie anabolík mladistvým.

"Trestné bude aj to, ak niekto vo väčšom rozsahu neoprávnene vyrobí, dovezie či vyvezie, predá alebo poskytne látky s anabolickým účinkom komukoľvek na iný ako liečebný účel," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. Ak novela prejde, bude platná od roku 2016.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy