Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Fejky hračiek. Tisíce napodobenín ulovili colníci
Zdielať na

Fejky hračiek. Tisíce napodobenín ulovili colníci

KÚTY / Colné sklady na hraničnom priechode Kúty sa zmenili na dočasné hračkárstvo. Colníci za posledné dni vyzbierali až trinásťtisíc kusov fejkov, ktoré sa do obchodov nikdy nedostanú.

Colníci v jednej zo zásielok objavili až tridsať škatúľ plných detských hračiek. Keďže ide o takzvané fejky, nikdy sa do obchodov nedostanú.

"V troch zásielkach z Číny colníci objavili 13 280 napodobenín ochranných známok," uviedla Iveta Švárna, hovorkyňa Colného úradu v Trnave.

V balíkoch boli i kabelky či dátové káble pre mobily. škoda, ktorá by predajom vznikla, sa odhaduje na dvestopäťdesiattisíc eur.

Porušenie autorských práv

Fejky sú totiž napodobeniny originálnych značiek, no pri ich tvorbe sa porušuje autorské právo. Pri odhalení takýchto zásielok sa kontaktujú majitelia ochranných známok, ktorí zväčša trvajú na likvidácii tovaru. Občas však pomôže ľuďom v hmotnej núdzi.

"Zámerom ministerstva financií je, aby tieto tovary, ktoré sa zadržia, no pritom spĺňajú všetky kritéria, sme mohli poskytnúť na charitu," odtajila Alexandra Gogová, hovorkyňa ministerstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy