Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Rusi držali českú delegáciu v Moskve, odmietli ju pustiť do lietadla
Zdielať na

Rusi držali českú delegáciu v Moskve, odmietli ju pustiť do lietadla

Zdroj: SITA

MOSKVA / Česká delegácia môže pokračovať v ceste z Moskvy do Uljanovska. Podpredseda poslaneckej snemovne Petr Gazdík to oznámil agentúre ČTK krátko pred dvanástou v SMS správe. Pracovníci letiska Šeremetevo niekoľko hodín bránili odletu českého armádneho špeciálu.

"Podľa informácií, ktoré som získal od českého ministerstva zahraničných vecí, došlo k prerušeniu cesty českej delegácie z administratívnych dôvodov. Tie sa podarilo v súčinnosti s ruskou stranou úspešne odstrániť," uviedol v prehlásení český premiér Bohuslav Sobotka.

Petr Gazdík pre zdržanie na moskovskom letisku nemohol odovzdať ruským vojnovým veteránom české pamätné medaile. České ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že ruská strana považuje incident na letisku za nešťastné nedorozumenie.

Nakoniec česká delegácia odhalila pomník československým legionárom a poklonila sa aj pamiatke sovietskych vojakov padlých v druhej svetovej vojne. "Aspoň symbolicky sme odovzdali vedeniu mesta jednu pamätnú medailu určenú veteránom," informoval Gazdík.

Uviazli na letisku

Česká delegácia vrátane podpredsedu poslaneckej snemovne, ktorá má v Rusku odhaliť pamätníky padlým československých legionárov, uviazla dopoludnia na moskovskom letisku Šeremetevo. Rusi nechceli členov delegácie pustiť do lietadla, ktoré malo namierené do Uljanovska. Časť programu musela česká delegácia zrušiť.

"Napriek tomu, že bolo všetko dlho dopredu dohodnuté, ruská strana trvala na colnej kontrole," uviedol podpredseda poslaneckej snemovne Petr Gazdík. Následne delegáciu podľa neho odmietli Rusi pustiť späť do lietadla. Jej členovia čakali na letisku viac ako tri hodiny.

"Nerozumieme tomu," podotkol Gazdík.

Protestná nóta

České veľvyslanectvo podľa neho poslalo ruským úradom protestnú nótu. "Nie je úplne obvyklé, aby držali podpredsedu parlamentu na letisku," podotkol Gazdík.

Česká delegácia, v ktorej sú okrem Gazdíka aj zástupcovia ministerstva obrany a Československej legionárskej obce, má odhaliť pamätníky v Uljanovsku a Syzrani.

"Malo to byť medzipristátie, aby pristúpili zástupcovia českej ambasády v Moskve," povedal Gazdík. Dodal, že doklady mali pri seba a vo vstupe do lietadla im bránili civilní zamestnanci lietadla.

Viac ľudí ako priletelo

"Jediným oficiálnym dôvodom je to, že je nás viac, než nás priletelo. Ľudia z českej ambasády ale prešli bezpečnostnou aj pasovou kontrolou," dodal Gazdík. Udalosti na letisku považuje za vážny incident. O veci hovoril aj s predsedom poslaneckej snemovne Janom Hamáčkom. Ten v rozhovore pre Českú televíziu uviedol, že dúfa, že sa vec vyjasní ako nedorozumenie.

Hamáček nevie o žiadnom možnom probléme v česko-ruských vzťahoch, ktoré by so zadržiavaním letu súvisel. Napriek tomu sa špekuluje, že by za incidentom mohli byť politické dôvody. Nikto to ale oficiálne nepotvrdil.

Predseda poslaneckej snemovne taktiež uviedol že let bol riadne ohlásený a povolený. Pre incident telefonicky hovoril s ruskou ambasádou v Prahe, aby vyjadril znepokojenie a požiadal o tlmočenie tohto stanoviska do Moskvy. Informoval rovnako českú prezidentskú kanceláriu. Na riešení pracovalo aj české ministerstvo zahraničných vecí.

Neštandardný postup

"Zatiaľ nemáme žiadne informácie ruskej strany. Predpokladáme, že ide o administratívno-technický problém, ktorý čoskoro vyriešia. Usudzujeme tak z toho, že cesta českej delegácie doposiaľ prebiehala bez problémov," povedala dopoludnia hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí.

Hamáček označil ruský postup za vysoko neštandardný a prehlásil, že si nepamätá, že by v minulosti niekto spochybňoval možnosť špeciálu českej armády prepravovať českých občanov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy