Skoro jasno
18°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Putin vyzval postsovietske štáty, aby spoločne ochraňovali hranice
Zdielať na

Putin vyzval postsovietske štáty, aby spoločne ochraňovali hranice

ASTANA / Prezidenti skupiny postsovietských štátov sa v piatok na summite v Kazachstane dohodli na koordinovanom postupe pri riešení krízových situácii na vonkajších hraniciach Spoločenstva nezávislých štátov. S odvolaním sa na záverečné dokumenty stretnutia to uviedla agentúra TASS.

Ruský prezident Vladimir Putin svojich partnerov informoval o útokoch ruského letectva v Sýrii, ktoré podľa neho dosiahli "pôsobivý úspech". Operácia je podľa neho časovo neobmedzená.

Putin sa vo svojom prejave venoval situácii v Afganistane, ktorú označil za "takmer kritickú". Vyzval svojich partnerov, aby boli pripravení na spoločný postup pri odvrátení prípadných útokov.

Ochrana vonkajších hraníc

Summit sa podľa agentúry TASS uzniesol na vytvorení skupiny zloženej zo zástupcov pohraničnej stráže a "iných úradov", ktorá má krízové situácie na hraniciach riešiť. Schválený bol tiež program spolupráce pri ochrane vonkajších hraníc Spoločenstva nezávislých štátov do roku 2020.

SITA

Spoločenstvo nezávislých štátov je postsovietské zoskupenie deviatich štátov, kde hlavné slovo má Moskva. Jeho členmi sú okrem Ruska Bielorusko, Kazachstan, Moldavsko, Kirgizsko,Tadžikistan, Uzbekistan, Arménsko a Azerbajdžan. Ukrajina, ktorá bola v organizácii pozorovateľom, po ruskej anexii Krymu oznámila, že Spoločenstvo opúšťa. 

Pôsobivý úspech

Putin informoval svojich partnerov o ruských útokoch na údajné teroristické základne v Sýrii. Vyhlásil, že ruskí vojaci dosiahli na Blízkom východe "pôsobivý úspech" a útočia na ciele schválené vopred sýrskym vedením. Rusko sa pritom snaží o "vytvorenie čo najširšej koalície pre boj s extrémistami a teroristami," povedal ruský prezident.

SITA

Putin tiež zdôraznil, že ruské útoky v Sýrii majú "pevný rámec". "Letecké a raketové útoky podľa neho mieria výhradne na teroristické ciele. "Existuje tiež časové obmedzenie, a to po dobu útočných operácii sýrskych vojsko proti teroristom," poznamenal Putin.

Rusi pokračujú v bombardovaní Sýrie, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy