Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Škótska zdravotná sestra, ktorá sa vyliečila z eboly, je opäť v kritickom stave
Zdielať na

Škótska zdravotná sestra, ktorá sa vyliečila z eboly, je opäť v kritickom stave

LONDÝN / Zdravotná sestra Pauline Cafferkey, ktorá sa tento rok v januári údajne úspešne zotavila z vírusu eboly, je teraz v kritickom stave. Uviedla to londýnska nemocnica Royal Free, kde 39-ročná žena leží od minulého týždňa v izolácii. Ide o prvý prípad vážnej komplikácie u vyliečenej osoby.

Stav pacientky sa teraz zhoršil, má komplikácie spojené s infekciou, uviedla vo vyhlásení nemocnica. Pauline Cafferkey sa nakzaila pri práci s chorými v Sierra Leone.

Hospitalizovaná bola prvýkrát vlani koncom decembra, ale už o tri týždne mohla byť prepustená ako údajne vyliečená. Minulý týždeň sa náhle necítila dobre a nakoniec bola prevezená z Glasgowu vrtuľníkom do Londýna.

"Sme smutní, že musíme oznámiť, že zdravotný stav Pauline Cafferkey sa zhoršil a je teraz kritický," citovala televízna stanica BBC z vyhlásenia nemocnice. Doktor Ben Neuman televízii povedal, že návrat ochorenia zatiaľ nemožno vysvetliť a že lekársky tím je "na celkom nezmapovanom území".

Šokujúca správa

Podľa britského denníka The Guardian je pre vedecký svet správa o stave zdravotnej sestry deväť mesiacov po uzdravení šokujúca. Je síce známe, že sa vírus môže udržať v niektorých telesných tekutinách, ale nie je známy žiaden prípad takto vážneho stavu osoby, ktorá sa z eboly vyliečila.

Ebola sa podľa odborníkov šíri len priamym kontaktom s krvou alebo krvnými tekutinami nakazenej osoby, ktorá vykazuje symptómy ochorenia. Lekári v Glasgowe zistili, s kým bola chorá Pauline Cafferkey v uplynulých mesiacoch v najbližšom kontakte. Tieto osoby preventívne sledujú.

Práca v Afrike

Pauline Cafferkey pracovala v Sierra Leone pre organizáciu Save the children. Po prílete do Londýna 28. decembra sa necítila dobre, ale pretože mala normálnu teplotu, mohla odletieť do Glasgowa. Tam sa jej stav zhoršil, preto ju hospitalizovali v Londýne.

Ebola sa začala šíriť v decembri 2013 najprv v Guinei. Následne sa rozšírila i do Sierra Leony a Libérie a niekoľko prípadov sa objavilo v Nigérii a Mali.

Pacienti, ktorí sa ebolou nakazili v Afrike, ochoreniu podľahli v Spojených štátoch a v Španielsku. V západnej Afrike sa nakazilo viac než 26 500 ľudí a približne 11 300 z nich zomrelo.

Pozrite si priloženú reportáž o ebole:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy