Zatiahnuté
19°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Česko bojuje proti ebole, zavádza kontroly na letisku
Zdielať na
Zahraničie

Česko bojuje proti ebole, zavádza kontroly na letisku

PRAHA / Český premiér Bohuslav Sobotka v stredu oznámil zavedenie preventívnych opatrení na pražskom medzinárodnom Letisku Václava Havla v záujme boja proti šíreniu eboly. Kontrolovať budú všetkých cestujúcich prilietajúcich do Prahy.

Podľa Sobotku podrobia cestujúcich, ktorí navštívili západoafrické štáty 42 dní pred svojim príchodom do Prahy, lekárskym kontrolám. Všetci pasažieri zároveň budú musieť uviesť miesta svojho pobytu pred príletom do Prahy a cieľ cesty v rámci krajiny.

Stane sa tak aj napriek neexistencii priameho leteckého spojenia medzi západom Afriky a Prahou. Cestujúci v lietadle vyplnia príletovú kartu, v ktorej okrem iného uvedú aj to, kde sa pohybovali za posledných 42 dní, čo je dvojnásobok inkubačnej doby ochorenia ebolou.

Pokiaľ v tomto období navštívili africké štáty, kde je epidémia eboly na vzostupe, budú musieť vyhľadať na letisku lekára epidemiologickej služby. Zmerajú mu teplotu a spravia ďalšie vyšetrenia. Informoval o tom český minister zdravotníctva Svatopluk Němeček. 

Svet si láme hlavu nad tým, ako zastaviť šírenie eboly, pozrite si reportáž:

"Určite nepôjde o odber krvi," zdôraznil Němeček s tým, že laboratórne vyšetrenie by museli spraviť v špecializovanom zariadení v Nemecku. Zavedenie kontrol bude mať podľa ministra formu nariadenia hlavného hygienika, vydané bude v pondelok a začne sa uplatňovať hneď ďalší deň.

V súčasnosti na letisku stála epidemiologická služba nefunguje, epidemiológov zavolajú v prípade potreby.

Pripravení na ebolu

Vláda vo veci eboly zároveň informovala o pripravenosti špeciálnej vojenskej nemocnice prijať ľudí nakazených nebezpečným vírusom.  Bezpečnostná rada rozhodla o aktivácii armádneho zdravotníckeho zariadenia v Těchoníne, ktoré by mohlo slúžiť ako záložná nemocnica s ôsmimi lôžkami pre pacientov s ebolou. 

Lekárske kontroly na letiskách plánuje zaviesť do praxe aj francúzska vláda, fungujú už v Británii, USA a Nigérii.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy