Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Korupčný škandál v Česku. Z bytu exministra vynášali škatule a vrecia
Zdielať na

Korupčný škandál v Česku. Z bytu exministra vynášali škatule a vrecia

PRAHA/OLOMOUC / Bývalého českého ministra vnútra Ivana Langra zadržali v súvislosti s údajnou korupčnou kauzou a odviezli ho neskoro večer z domu v Olomouca na neznáme miesto. Langra po niekoľkých hodinách výsluchu prepustili.

Český portál novinky.cz poznamenal, že polícia z jeho domu vynášala vrecia a papierové škatule, situáciu nekomentovala. Stalo sa tak približne po štyroch hodinách, keď tam Langra previezli z Prahy.

Langrov dom v centre mesta opustili v noci na dnes po ako trinástich hodinách žalobcovia z olomouckého vrchného štátneho zastupiteľstva. Dianie okolo odmietli akokoľvek komentovať.

"Tejto kauze predchádzal podnet polície, ktorá mala dôvodné podozrenie, že dochádza k protiprávnemu jednaniu, hlavne v smere ku korupcii. Najmä podplácanie ale aj zneužitie právomoci verejného činiteľa," uviedol policajný prezident Tomáš Tuhý.

Prevoz na tajné miesto

Prehliadka v olomouckom byte bývalého podpredsedu ODS a Poslaneckej snemovne Langra trvala od utorňajšieho rána do jedenástej večer. Langra z neho odviezli dvaja policajti s tým, že neuviedli, kam ho prevážajú.

Detektívi z Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) kvôli podozreniam z korupcie a zneužitia právomocí zasahovali v utorok aj v Prahe.
Olomoucký župan Jiří Rozbořil (ČSSD), ktorého tiež v utorok vypočúvali v súvislosti so zásahom ÚOOZ, nenastúpil v stredu do práce a zrušil tiež dnešný plánovaných program, píšu Novinky. Policajti strávili s Rozbořilom v utorok šesť hodín v jeho kancelárii na úrade.

Podľa informácií reportéra TV JOJ Martina Krpača do kauzy sú zapletení aj vysokopostavení policajti. "Ideme cestou, kedy sa nebojíme siahnuť do vlastných radov," uviedol minister vnútra Milan Chovanec.

Na viacerých miestach

V rámci tejto kauzy sa vyšetrovatelia podľa médií zamerali i na Langrovho známeho, podnikateľa z Olomouca Ivana Kyselého. Zadržali tiež námestníka z olomouckého krajského riaditeľstva Karola Kadleca. Utorňajšiu protikorupčnú operáciu, ktorá sa na viacerých miestach v Česku konala od utorňajšieho rána, detektívi nazvali Vidkun, podľa nórskeho fašistického kolaboranta Vidkuna Quislinga. Vyšetrovatelia ju dôkladne pripravili a utajovali s tým, že o nej vedelo iba niekoľko ľudí.

Česká televízia (ČT) v tejto súvislosti v utorok uviedla, že tento policajný zásah súvisí so solárnou elektrárňou Ševětín, ktorá stojí neďaleko Českých Budějovic.

Podľa portálu iDnes.cz výsluch Ivana Langera trval niekoľko hodín, potom ho prepustili. Langr uviedol, že nevie, prečo ho vypočúvali. V kauze zatiaľ nepadlo žiadne obvinenie.

Pozrite si reportáž Martina Krpača:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy