Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Protiislamskému hnutiu Pegida rastie podpora, kvôli migrantom
Zdielať na

Protiislamskému hnutiu Pegida rastie podpora, kvôli migrantom

DRÁŽĎANY / Viac ako 9 000 ľudí sa zúčastnilo takzvanej večernej prechádzky nemeckými Drážďanmi. Akciu zorganizovalo hnutie Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida). Informovali o tom nemecké médiá. Minulý pondelok sa akcie Pegidy namierenej proti imigrantom zúčastnilo okolo 7 500 ľudí.

Demonštranti sa zišli na námestí Neumarkt v centre saskej metropoly. Mnoho z nich nieslo v rukách nemecké vlajky a transparenty. Nápis na jednom z nich obviňoval kancelárku Angelu Merkel z "genocídy nemeckého ľudu".

"Máme právo na svoju nemeckú vlasť a svoju nemeckú kultúru," povedal agentúre AFP jeden z protestujúcich. Až na vojnových utečencov by podľa neho mali krajinu opustiť všetci moslimovia. "Nie som pravičiak, ale mám strach," povedal ďalší z účastníkov "večernej prechádzky". "Myslím len na svoje deti a svoje vnúčatá," dodal.

Dobytok a odpad

Počas akcie z pódia k účastníkom prehovoril tiež jeden zo zakladateľov hnutia Pegida Lutz Bachmann, ktoré nemecké úrady v piatok obvinili z podnecovania k nenávisti voči imigrantom.

SITA

Dopustil sa ho údajne tým, že pred rokom označil utečencov a ďalších žiadateľov o azyl za "dobytok" a "odpad". Bachmann demonštrantom povedal, že sa obvinením "nenechá umlčať".

Popularita opäť stúpa

Pegida už takmer rok usporadúva v Drážďanoch demonštrácie proti údajnej islamizácii a prisťahovalcom. V časoch jej najväčšej slávy sa protestov zúčastňovalo až 25 000 ľudí.

Po rozkole vo vedení hnutia počty účastníkov každotýždňových akcií začali prudko klesať, ale s eskaláciou utečeneckej krízy hnutie opäť naberá na sile. Počas víkendu sa asi 2 500 priaznivcov Pegidy zišlo tiež v saskom meste Sebnitz.

Demonštrácie v Drážďanoch, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy